De senaste åren har vi mötts av en strid ström av larm om insektsfaunan: dagfjärilarna
försvinner, pollinatörerna kämpar för sin överlevnad och mängden insekter har minskat
dramatiskt. Samtidigt är många av de här påståendena osäkra. Vad vet vi egentligen om
världens insekter och hur de mår? Vilka data behöver vi? De här frågorna försöker vi besvara under ett seminarium på Station Linné på Öland, med möjlighet att delta på länk under förmiddagen.
Vi vill ge en översikt över kunskapsläget och samtidigt sätta fokus på hur lite vi vet om insektsfaunan och hur den förändras över tid. Kunskapsbristen gör att vi ser ett stort behov av fortlöpande miljöanalys av nya slag. Därför riktar sig vårt seminarium särskilt till dig som arbetar med miljöövervakning eller forskning om biodiversitet och ekosystem. Vi vill berätta om de nya metoder som nu växer fram och som för första gången kan ge kostnadseffektiva och heltäckande inventeringar av insektsfaunan.
Insect Biome Atlas
Vi som bjuder in till detta seminarium är gruppen bakom Insect Biome Atlas, ett ambitiöst projekt som stöds av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Vårt projekt ger ett konkret exempel på hur moderna, molekylära metoder och de senaste dataanalyserna kan användas för att följa upp förändringar och fluktuationer över hela insektssamhällen.
Station Linné
Seminariet hålls fredag 3 december 2021 på Station Linné. Förmiddagens program sänds också via webblänk. På Station Linné görs en stor del av projektets laboratoriearbete och här förvaras också våra prover. Du får en direkt inblick i det praktiska projektarbetet. Dessutom får du tillfälle att diskutera framtida möjligheter och planer.