Fakta
Ort: Julita
Lokal: Julita gård
Arrangör: Föreningen Sörmlandsäpplen
Pris: 50:- för alla besökare över 16 år.
Julita gård, Julita
På Julita gård, ett av Nationella genbankens lokala klonarkiv, anordnas Äpplets dag söndagen den 19 september. Arrangör är Föreningen Sörmlandsäpplen. Många olika aktiviteter står på programmet.
Föreningen kan presentera ett program med både vandringar, visningar, kortare föreläsningar och smakmöten:
Under denna visning av fruktträdgården och vandring runt klonarkivet på Julita kommer Henrik att berätta om hur ett fruktträd bör skötas under dess olika åldrar - från uppbyggnadsbeskärning av unga träd till hur man bäst hanterar äldre kronträd.
Smakar alla äpplen likadant? Nej, självklart är det skillnad mellan olika äppelsorter men hur kan denna skillnad beskrivas och vad består den i? Under Smakverkstad med Jonas får besökarna möjlighet att prova olika äppelsorter, uppleva skillnaden mellan en äppelsort “som äpple” och “som äppelmust”. Man får också vara med och sätta ord på hur äpplen från våra sörmländska ekologiska äppelodlare egentligen smakar.
Kay kommer att berätta den spännande historien om äppellandskapet Sörmland och de äppelsorter som anses uppkommit här under århundradenas lopp.
Dessutom pågår detta program pågår hela dagen, kl 10-16:
En liten utställning i Orangeriet där vi visar olika sjukdomar och skadeinsekter som din frukt kan drabbas av och ger tips om hur du motverkar dem
Föreningen Sörmlandsäpplens egna odlare berättar om äppelodling i Sörmland.
Föreningen Sörmlandsäpplens odlare säljer äpplen och äppelmust.
Småfåglar äter skadedjur och är därmed en viktig del i växtskyddsstrategin för en fruktträdgård/fruktodling. Därför erbjuder vi även försäljning av fågelholkar.
Julita biodlarförening medverkar och berättar om bin, biodling och vikten av god pollinering.
Ta med din frukt så mustar Sörmlands Musteri dina äpplen under dagen!
Om du vill ha must av egna äpplen behövs minst 50 kg frukt (ca 5-6 papperskassar).
Julita Café håller öppet kl 11-16 och erbjuder goda smörgåsar, härligt fikabröd, äppelpaj och lättare maträtter.