Studenter vid SLU och Lunds universitet bjuds in till en workshop med fokus på rapsens möjligheter. Studiebesök i rapsoljeproduktion, diskussioner om rapsens potentiella framtid som proteingröda för livsmedel samt möjlighet att pressa sin egen rapsolja. Lunch ingår. Buss fram och tillbaka från Alnarp och Lund. Sista anmälningsdag är 20 september 2022.
Workshopen är en del av projektet Förbättring av rapskakans kvalitet för högvärdiga foder och livsmedelsändamål inom SLU Grogrund - centrum för växtförädling av livsmedelsgrödor.
Raps odlas i Sverige som en självklar, högavkastande och miljömässigt hållbar oljegröda i växtföljder. Idag utvinner man främst olja från frö och restprodukten pressas till en frökaka eller frömjöl beroende på oljepressningsmetod. Frökakan används idag som ett proteinrikt foder till huvudsakligen kor, dock med höga halter av antinutrienter (giftiga och beska ämnen) vilket begränsar den användbara mängden. Med tanke på den ökade globala befolkningen, en ökad önskan att byta ut soja i djurfoder, och en ökad konsumtion av växtbaserat protein är det värdefullt om rapsprotein kan utvecklas mot nya framtida innovativa proteinprodukter, både för människor och djur.
Projektet som pågått sedan 2020, syftar till att utveckla nya rapssorter med minskade halter av antinutrienter. På så sätt kan rapsproteinets användningsområden utvidgas och rapskakans värde ökas.
Deltagande organisationer i projektet är SLU, Lunds Universitet, Lantmännen och Gunnarshögs Gård AB.