08.30 Mingel
09.00 Välkomna! Presentation av projekt ”Bönan till bordet” samt dagens upplägg.
Håkan Schroeder, Lisa Blix Germundsson och Georg Carlsson, SLU (moderatorer)
09.15 Presentation av LoBa, Lokala Baljväxter, och avstamp för framtiden
Annika Jönsson och Nina Frank, Hushållningssällskapet Skåne
09.30 Livsmedelskedjans olika aktörers inspel på ökad konsumtion av svenskodlade baljväxter.
-
Ny kartläggning: Produkter baserade på proteinrika grödor – behov och möjligheter. Helena Persson-Hovmalm, SLU.
-
Att odla och sälja till många olika. Per Modig, Fagraslätts gård och HIR Skåne.
-
Så kan kommuner köpa mer svenska baljväxter. Maria Ivansson, Klimatkommunerna förening.
10.15 Bensträckare och kaffe.
10.30-11.45 Workshop i mindre grupper: Vad hindrar uppskalning av volymer från fält till bord?
12.00 Lunch baserad på baljväxter på restaurang Alnarp 9.
13.00 Rapportering och slutsatser av vad grupperna kom fram till.
Jonas Bååth och Annie Drottberger, SLU.
13.30 Livsmedelskedjans olika aktörers inspel på ökad konsumtion av svenskodlade baljväxter
- Konserverade bönor - enkelt men unikt. Elias Kvarnbäck, Bönland.
- Bärtha idag och framåt. Pia Qvarnström, Bärtha.
- Nordisk råvara om förädling och utsikt. Thomas Erlandsson, Nordisk råvara
- Bönor - så odlar jag och säljer dem. Tony Ahlund, lantbrukare på södra Öland.
- Grönskörd av sojaböna. Helena Persson-Hovmalm och Lotta Nordmark, SLU.
14.45 Sammanfattning av dagen och hur vi går vidare.
15.00 Fika med bönchokladkaka och svensk frukt.