Fakta
Ort: Uppsala
Lokal: Loftets bankettsal
Arrangör: SLU fortlöpande miljöanalys, NEOVA, Ecoloop & TorvForsk
Sista anmälningsdag: 13 mars 2023
Pris: Gratis. Vi bjuder på fika och lunch.
Loftets bankettsal, Uppsala
Välkommen till ett seminarium med fokus på återvätning av organogen dränerad skogs- och jordbruksmark och täktad torvmark. Syftet med seminariet är att öka kunskapen i samhället om dessa marker med hänsyn till miljö- och samhällseffekter såsom till exempel växthusgasutsläpp, biodiversitet, vattenbalans och rekreation, samt produktion av biomassa (paludikultur).
Var? Uppsala, Campus Ultuna, Loftets bankettsal
När? 16 mars kl 09.00-16.00
Anmälan: Fyll i formuläret nedan senast 13:e mars. Avanmälan sker via mejl till markmiljo-webb@slu.se
Klimatutmaningen, och på lång sikt inte minst de ekologiska utmaningarna, kommer att allt kraftigare påverka de areella näringarna i Sverige. Detta syns tydligt i de nu pågående förhandlingarna om EU:s nya klimatlagstiftning, i EU:s nya taxonomi för hållbar utveckling och i allt starkare förväntningar på att markanvändningen i EU ska bli mer klimateffektiv.
Denna utveckling påverkar inte minst torvanvändare samt jord- och skogsbruk som utnyttjar torvmarker. Dessa har därför ett behov av att orientera sig inför framtiden och hitta kunskapsbaserade vägar framåt för att förena höga miljökrav och en hållbar biomassaproduktion.
Under seminariet vill vi förmedla kunskap om torvanvändning och återvätning av dränerade torvmarker. Vi kommer att diskutera för- och nackdelar för ekologisk funktionalitet såsom klimat, biologisk mångfald, vattenbalans och samhälle vid återvätning av organogen dränerad skogs- och jordbruksmark och täktad torvmark, samt identifiera frågeställningar för framtida forskningsprojekt.
8.30 Registrering, kaffe och välkomstfralla
9.00 Välkommen och introduktion till dagen
Sabine Jordan, Forskare, Institutionen för mark och miljö och koordinator för klimat programmet inom fortlöpande miljöanalys (SLU)
Björn Frostell, Professor emeritus och senior konsult, Ecoloop
Varför använda torv? Torv som resurs
Stefan Östlund, NEOVA
Torv som växtsubstrat
Miriam Dovrén, Eriksbo plantskola
Torv som strö
Eva von Heideken, Årets klimatbonde 2022
Lagstiftning
Helena Stenemo, Länsstyrelsen i Uppsala län
Naturvård
Niclas Lignell, BirdLife Sweden
Myndighetsperspektiv
Matti Ermold, Naturvårdsverket
Hillevi Eriksson, Skogsstyrelsen
Forskning
Sabine Jordan, SLU
Under diskussionen diksuterar vi konsekvenser för klimat, ekosystem och samhälle till följd av återvätning av torvmark och efterbehandling av torvtäkt.
Sabine JordanForskare vid institutionen för mark och miljö |