Fakta
Ort: Online
Arrangör: Havsmiljöinstitutet
Sista anmälningsdag: 25 april 2023
Mer information:
Online
Amerikansk kammanet, asiatisk blåskrabba, stillahavsostron, svartmunnad smörbult, sargassotång, vandrarmussla, kvaggamussla och sjögull – vackra namn men tyvärr också ovälkomna gäster i våra vatten.
Havsmiljöinstitutet hälsar marina och limniska nätverket välkomna på digital nätverksträff om invasiva, främmande arter i vatten.
Under träffen tar vi upp hur kan vi arbeta praktiskt och pedagogiskt för att informera om de arter som räknas som invasiva i hav, sjöar och vattendrag. Du får exempel på hur du kan arbeta engagerande med ämnet, koppla det till medborgarforskning, med mera
Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten (HaV) bedriver ett framgångsrikt arbete mot invasiva arter som de kallar Våra ovälkomna gäster, ett så bra namn att vi lånar det till denna träff.
Leena Mägi, HaV, berättar om årets infosatsning och det kommunikationsmaterial som HaV och Naturvårdsverket tagit fram. Material som dessutom får användas helt fritt.
Anna Dimming, Länsstyrelsen i Västra Götaland, är ansvarig för deras arbete med akvatiska, invasiva arter. Hör henne berätta om hur de arbetar praktiskt och kommunikativt med främmande arter, i både söta och salta vatten.
Björn Källström, marin forskare, Göteborgs marinbiologiska laboratorium/Sjöfartsmuseet Akvariet, har många års erfarenhet av arbete med havets alla invånare – även de mindre välkomna. Björn ger handfasta tips om fältarbete med invasiva arter och hur det går att koppla till medborgarforskning.
Ja, jag vill gärna delta i träffen. Anmälan här senast 25 april!
SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv