Sillakvariet på BSSC. Foto.
28 sep
29 sep

Stockholm

Boka in din klass på ForskarFredag på Baltic Sea Science Center

evenemang |

Undrar ni också vad en forskare egentligen gör? Hur blir man expert på Östersjön? På Baltic Sea Science Center får ni träffa ett gäng riktiga Östersjöexperter från Sveriges lantbruksuniversitet, Stockholms universitet och Stockholm Vatten och Avfall i en serie föreläsningar och workshops med temat Människan, hälsan och vattnet – med kikaren riktad mot Östersjön.

Boka in din klass på ett eller flera pass den 28-29 september. Se ämnen och tider för pass med SLU-forskare under program nedan.

Fakta

Tid: 2023-09-28 - 2023-09-29
Ort: Stockholm
Sista anmälningsdag: 22 september 2023
Mer information:

För vem?
Åk 9 – Gymnasiet

Var?
Programmet genomförs på plats på Baltic Sea Science Center på Skansen.

Hur?
Du kan boka in din klass på ett eller flera pass. Varje pass är 30 min och rymmer en-två klasser. Det går bra att vara kvar i utställningen eller på Skansen på egen hand innan och efter passen.

Bokning
Alla pass är kostnadsfria men behöver förhandsbokas. Maila din bokningsförfrågan till bssc@skansen.se senast fredag 22 september. Först till kvarn!

Om SLU och och Baltic Sea Science Center 
Läs om samverkan SLU och BSSC.


Program

Vatten + Alger = Gift?

Elin Dahlgren, miljöanalysspecialist vid institutionen för akvatiska resurser, SLU

Malin Olofsson, forskare vid institutionen för vatten och miljö, SLU

Aktiviteten öppnar upp för förståelsen om att tillväxt av alger och bakterier inte bara gör att badvattnet blir grönt och äckligt. Vissa arter kan även producera miljöfarlig ämnen som kan göra både djur och människor sjuka. Vi kikar på bakterier och alger. Går det att påvisa gifterna? Och hur kan man observera effekter?

  • Labbet 28 september kl 13.45 och 14.30, 29 september 9.30 och 10.15

Att leva i läkemedel – hur påverkar det fiskarna?

Tomas Brodin, professor vid institutionen för vilt, fisk och miljö, SLU

Tomas forskar på hur mediciner som vi använder för att må bättre hamnar i sjöar, älvar och hav och får djuren där att må sämre. Han har genom åren visat att vanliga läkemedel kan påverka insekter, grodor och fiskar, och kommer att berätta om sin forskning på hur läkemedel kan få fiskar att ändra sina beteenden och hur detta i sin tur påverkar deras överlevnad och till och med hela ekosystem.

  • Labbet 28 september kl 13.00, 13.45 och 14.30

En övning i att berätta om forskning

Katrin Jones Hammarlund, Projektledare, Centrum för Naturvägledning, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU)

Uppgift: Syftet med övningen är att ni ska få testa på en metod att presentera ”forskning” på som väcker nyfikenhet och engagemang hos andra. Er grupp ska gå ut i akvariet och hitta något som ni tycker verkar kul att ta reda på mer om. Ni ska tillsammans skapa en berättelse om det ni hittat som är cirka fem minuter lång. Om ni vill presenterar ni er berättelse för resten av gruppen.

  • Filmsalen 29 september 9.00–10.00

Vad finns i vattnet? Om e-DNA-spår och teknikutveckling

Karl Lundén, miljöanalysspecialist vid institutionen för vatten och miljö, SLU

Karl berättar om hur vattenlevande organismer lämnar avtryck i vattenmassan i form av DNA-rester. Tekniken är under utveckling och ger nya möjligheter att ta reda på mer om sjöar och hav utan att fånga in exempelvis fisk. Eleverna får också pröva att filtrera vatten för att preparera prover från våra akvarier inför analys.

  • Filmsalen 28 september 11.00 och 13.00

Se alla pass på BSSC under ForskareFredag på Skansens hemsida.

Relaterade ämnen: