Fakta
Ort: Västerås
Lokal: Tomasgården
Arrangör: STA Mälardalskretsen
Pris: 60:- för medlemmar, 80:- för övriga
Mer information:
Tomasgården, Västerås
Kom och lyssna till ett föredrag om bakgrunden till inventeringen av äldre trädgårdsväxter, Nationella genbanken och perenner som blivit Grönt kulturarv.
Programmet för odlad mångfald (Pom) genomförde i början av 2000-talet åtta stycken upprop för att med allmänhetens hjälp spåra upp äldre trädgårdsväxter som riskerade att försvinna. De intressantaste fynden provodlades och valdes sedan ut att bevaras i Nationella genbanken vid SLU i Alnarp. Här bevaras idag 2300 sorter, odlade i Sverige före 1950. I genbanken bevaras, förutom växterna, också historierna knutna till dem. Många av växterna är sådana som gått i arv i samma familj i flera generationer. Under varumärket Grönt kulturarv lanseras de mest odlingsvärda sorterna i handeln.
Linnea Oskarsson arbetade med inventeringen av perenner och är idag genbankskurator för prydnadsperennerna i genbanken. Hör henne berätta om bakgrunden till inventeringarna, om perennsamlingen i Nationella genbanken och om några av de perenner som lanserats som Grönt kulturarv.
Linnea Oskarsson, genbankskurator för perenner vid Nationella genbanken
Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning, SLU linnea.oskarsson@slu.se, 040-41 55 86, 070-350 14 19