Person som föreställer Sjörået. Foto.
15 okt

Stockholm

Temadag gymnasiet: Från väsen till vetenskap (FULLBOKAT)

evenemang |

Ta med din gymnasieklass till Baltic Sea Science Center på Skansen och möt såväl levande, troliga och otroliga hotade arter i vår natur. Forskare från SLU och Stockholms universitet medverkar.

Den 15 oktober har du och din klass chans att möta Östersjöforskarna Lena Kautsky och Philip Jacobson, som är specialister på två fantastiska men hotade arter: blåstång respektive ål (se mer information längre ned).

Besöket håller på en timme och inkluderar en rundvandring i utställningen där pedagoger från BSSC berättar om väsen i vatten och väsen i folktron. Därefter möter klassen Lena eller Philip för en föreläsning/workshop och frågestund.

Lena Kautsky, Philip Jacobson och rovfiskakvariet på BSSC. Foton.

Lena Kautsky (foto: Anna-Karin Landin, SU), Philip Jacobson och rovfiskakvariet på Baltic Sea Science Center (foto: Mark Harris för SLU).

Fakta

Tid: 2024-10-15 09:00 - 15:00
Ort: Stockholm
Arrangör: Temadagen arrangeras av Baltic Sea Science Center i samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Stockholms universitet.
Sista anmälningsdag: 9 oktober 2024
Mer information:

Alla pass är kostnadsfria men behöver förhandsbokas, först till kvarn. 

Mejla din bokningsförfrågan till bssc@skansen.se senast 9 oktober. (Fullbokat, men det går att anmäla sig på reservlista.) 

Hitta mer information om väsen och vetenskap på SLU:s webb.

Läs mer om SLU och BSSC.


Program

Information om de två valbara passen och forskarna som håller i dem:

Ålen – den mystiska fisken som vi försöker förstå

Philip Jacobson är forskare på SLU och arbetar bland annat med Sveriges ålövervakningsprogram. I filmsalen berättar han om vad vi tror oss veta, men främst vad vi inte vet, om ålens mystiska liv samt hur det kan komma sig att ålen gick från att vara en av våra vanligaste fiskar till att idag vara klassad som akut utrotningshotad.

Han kommer också att visa er hur vi idag övervakar ålen i Sverige, hur skolklasser och privatpersoner kan hjälpa till i detta arbete samt varför ålen är den coolaste fisken vi har i våra vatten.

Biologisk mångfald i tångskogen

Lena Kautsky är professor emeritus vid Stockholms universitet och känd som Tant Tång, samt driver Tångbloggen ihop med en kollega. I labbet ger hon lite bakgrund och sedan får eleverna undersöka livet i tångplantor från Östersjön och Västerhavet. Var är den biologiska mångfalden störst? Och hur kan vi förklara skillnaden?