Närbild på en gris som blir matad med ensilage.
7 nov

Sal W och Zoom, Uppsala

Presentation av projektet ”Ökat utnyttjande av vall i foder till grisar”

Projektet som finansierats av FORMAS sedan 2019 avslutas under hösten och i samband med FoU-dagarna för ekologisk produktion presenteras slutrapporten som en extra programpunkt. Presentationen är öppen för alla intresserade, ingen anmälan krävs.

Målet med projektet har varit att utvärdera användbarheten av gräs/klöverensilage som en lokalt odlad foderresurs i ekologisk grisproduktion. En begränsad tillgång till högvärdiga ekologiska proteinfodermedel gör det nödvändigt att hitta och utvärdera alternativa foderkällor till ekologiska grisar. Vallfoder ger också grisarna ökad möjlighet att utföra naturliga beteenden, är positivt för mag- och tarmhälsan och kan därmed minska såväl stress som ohälsa bland grisarna.

För att få mer kunskap om möjligheterna att använda vallfoder med rödklöver till suggor har projektet även studerat hur de hormonliknande substanserna i rödklöver metaboliseras av suggor och dess effekter på reproduktion. Projektet har tagit ett helhetsgrepp på frågan om ökad inblandning av vallfoder till ekologiska grisar.

Slutrapporten presenteras av Magdalena Åkerfeldt

Läs mer om projektet här: Ökat utnyttjande av vall i foder till grisar


Kontaktinformation