I år fyller trädgården vid Burlövs gamla prästgård hundra år. Det uppmärksammar vi genom ett samarbete med Bara hembygdsmuseum kring äldre trädgårdsväxter.
Våren 2024 startar Bara Hembygdsmuseum och Nationella genbanken ett samarbete kring äldre trädgårdsväxter. Samarbetet tar avstamp i trädgården vid Burlövs gamla prästgård. 1924, för hundra år sedan, gjordes ett upprop efter gamla växter som sedan planterades vid prästgården. Finns det något kvar av de gamla växterna vid prästgården och finns det äldre växter kvar i trädgårdar i trakten?
Hembygdsmuseet och Nationella genbanken samarbetar i två olika grupper: Trädgårdsgänget och Växtdetektiverna.
Trädgårdsgänget träffas tisdagar klockan 18.00 vid prästgården och arbetar tillsammans i rabatterna, anlägger en kompost och tittar närmare på växter. Vid några av träffarna blir det miniföredrag från Nationella genbanken.
Växtdetektiverna träffas och letar historia om växter och växter med historia i trädgården vid hembygdsmuseet och runt om i Barahärad. Det blir ett spännande och viktigt arbete för att rädda våra äldre växter. Växtdetektiverna arbetar i studiecirkelform och med fältstudier. Tid för träffarna bestäms av gruppen/grupperna själva. Nationella genbanken hjälper till och berättar om metod och vad man kan tänka på när man letar.
En första infoträff för både Trädgårdsgänget och Växtdetektiverna blir det tisdag den 9 april klockan 18.00 i Bara Härads Hembygdsmuseum. Varmt välkomna!
Miniföredrag tisdagar klockan 18.00:
9/4 Info om Trädgårdsgänget och Växtdetektiverna
23/4 Örtagårdar, krydd- och medicinalväxter /Erik de Vahl, Nationella genbanken
14/5 Tulpaner /Karin Persson, Nationella genbanken
4/6 Syrener /Katarina Wedelsbäck Bladh, Nationella genbanken
24/9 Astrar /Linnea Oskarsson, Nationella genbanken