25 sep
9 okt

Frukt- och bärträdgården i Bergianska, Stockholm

Äpplets dag: miniutställning

evenemang |
Närbild av ett rött och gult äpple.

Äpplets dag firas den 25 september. Då kan du se olika äppelsorter som Bergianska trädgården arrangerat i en pedagogisk utsmyckning i Frukt- och bärträdgården. Man visar ett 40-tal olika sorter, men också exempel på ett antal olika fruktträdssjukdomar. Utsmyckningen finns att se fram till och med den 9 oktober.

Riksförbundet Svensk Trädgård tog initiativet till Äpplets dag som började firas 2016. Syftet med dagen är att uppmärksamma svenska äppelsorter och att öka kunskapen om odling och skötsel.

I Bergianska trädgården uppmärksammas Äpplets dag med en visning, men också med en miniutställning av frukt. Bergianska har ett uppdrag som ett lokalt klonarkiv för att bevara äldre sorter av framförallt äpplen men även päron, så kallade mandatsorter. Som lokalt klonarkiv är de en del av den Nationella genbanken och bevarandet av den odlade mångfalden.

I trädgårdens klonarkiv finns 18 mandatsorter av äpplen och två mandatsorter av päron. Utöver dessa finns runt 25 andra mer eller mindre lokala äppelsorter. Idag finns ca 30 lokala klonarkiv runt om i landet som bevarar den egna regionens äldre trädgårdsväxter. 

På Äpplets dag kan du se flera av Bergianska trädgårdens äppelsorter i en installation i Frukt- och bärträdgården. Bergianska visar ett fyrtiotal olika sorter, men också exempel på ett antal olika fruktträdssjukdomar.

Utsmyckningen finns att se fram till och med den onsdagen den 9 oktober.


Kontaktinformation