26 sep

Aulan/online, Alnarp

Gastronomins och råvarornas betydelse för Sverigebilden

evenemang | seminarier, workshops |

Sverige har gått från att vara ett av gastronomins u-länder fram till idag då besöksnäringen med gastronomin i centrum har en enorm lyskraft och drar in massor av inkomster till landet. Hur kunde det gå så, vad krävs för att olika led i denna viktiga bransch även i framtiden kan ha en ledande position?

I samverkan med Måltidsakademin, Gastronomiska Akademin och Aptitum presenterar SLU Partnerskap Alnarp en tugga av matens betydelse för Sverigebilden. 

Seminariet kommer att livesändas.

Fakta

Tid: 2024-09-26 13:00 - 16:30
Ort: Alnarp
Lokal: Aulan/online
Arrangör: SLU Partnerskap Alnarp i samverkan med Måltidsakademin, Gastronomiska Akademin och Aptitum.
Sista anmälningsdag: 19 september 2024
Pris: Kostnadsfritt
Mer information:

Till anmälningsformuläret

Anslut till webbinariet, använd kod 444888 


Program

 

13.00,

Välkomna Jan Larsson, Partnerskap Alnarp

13.10,

Presentation av de fyra akademierna, Måltidsakademien, Gastronomiska Akademien, Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien och Aptitum Carl-Jan Granqvist, professor, ledamot av Gastronomiska Akademien

13.30,

Gastronomins roll för en levande landsbygd Håkan Jönsson, professor SLU Alnarp

13.50,

Smakupplevelser i transformation - röda, gröna och blå proteiner Viktoria Olsson, bitr professor i Mat och Måltidsvetenskap, Högskolan Kristianstad

14.10,

Svensk gastronomi - en global succé, ett bokverk som producerats på 7 språk och om dess bakgrund Karsten Thurfjell, ständig sekreterare i Gastronomiska Akademin och Hans Wallensteen, Lantmästare

14.30,

Kaffepaus

15.00,

Sensorisk profilering som verktyg i växtförädlingen Åsa Grimberg, forskare SLU Alnarp

15.20,

Vinodling - en ny agrar näring K Felix G Åhrberg, Chief Winemaker - Head Viticulturist, Kullabergs Vingård

15.40,

Berättelsen om Lantmännens internationella satsning som lett till ökad export av lantbruksprodukter till en global värld Karin Arkbåge fil.dr i livsmedelsvetenskap Lantmännen

16.00,

Vision inför framtiden - gastronomin en självklar del av Sveriges Måltidsland 2030 Carl-Jan Granqvist och Karsten Thurfjell

16.20,

Frågor