Sverige har gått från att vara ett av gastronomins u-länder fram till idag då besöksnäringen med gastronomin i centrum har en enorm lyskraft och drar in massor av inkomster till landet. Hur kunde det gå så, vad krävs för att olika led i denna viktiga bransch även i framtiden kan ha en ledande position?
I samverkan med Måltidsakademin, Gastronomiska Akademin och Aptitum presenterar SLU Partnerskap Alnarp en tugga av matens betydelse för Sverigebilden.
Seminariet kommer att livesändas.
Tid: 2024-09-26 13:00 - 16:30
Ort: Alnarp
Lokal: Aulan/online
Arrangör: SLU Partnerskap Alnarp i samverkan med Måltidsakademin, Gastronomiska Akademin och Aptitum.
Sista anmälningsdag: 19 september 2024
Pris: Kostnadsfritt
Mer information:
13.00,
|
Välkomna Jan Larsson, Partnerskap Alnarp
|
13.10,
|
Presentation av de fyra akademierna, Måltidsakademien, Gastronomiska Akademien, Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien och Aptitum Carl-Jan Granqvist, professor, ledamot av Gastronomiska Akademien
|
13.30,
|
Gastronomins roll för en levande landsbygd Håkan Jönsson, professor SLU Alnarp
|
13.50,
|
Smakupplevelser i transformation - röda, gröna och blå proteiner Viktoria Olsson, bitr professor i Mat och Måltidsvetenskap, Högskolan Kristianstad
|
14.10,
|
Svensk gastronomi - en global succé, ett bokverk som producerats på 7 språk och om dess bakgrund Karsten Thurfjell, ständig sekreterare i Gastronomiska Akademin och Hans Wallensteen, Lantmästare
|
14.30,
|
Kaffepaus
|
15.00,
|
Sensorisk profilering som verktyg i växtförädlingen Åsa Grimberg, forskare SLU Alnarp
|
15.20,
|
Vinodling - en ny agrar näring K Felix G Åhrberg, Chief Winemaker - Head Viticulturist, Kullabergs Vingård
|
15.40,
|
Berättelsen om Lantmännens internationella satsning som lett till ökad export av lantbruksprodukter till en global värld Karin Arkbåge fil.dr i livsmedelsvetenskap Lantmännen
|
16.00,
|
Vision inför framtiden - gastronomin en självklar del av Sveriges Måltidsland 2030 Carl-Jan Granqvist och Karsten Thurfjell
|
16.20,
|
Frågor
|