26 sep

Aulan/online, Alnarp

Gastronomins och råvarornas betydelse för Sverigebilden

evenemang | seminarier, workshops |
Glada människor vid ett festligt dukat bord

Sverige har gått från att vara ett av gastronomins u-länder fram till idag då besöksnäringen med gastronomin i centrum har en enorm lyskraft och drar in massor av inkomster till landet. Hur kunde det gå så, vad krävs för att olika led i denna viktiga bransch även i framtiden kan ha en ledande position?

I samverkan med Måltidsakademin, Gastronomiska Akademin och Aptitum presenterar SLU Partnerskap Alnarp en tugga av matens betydelse för Sverigebilden. 

Seminariet kommer att livesändas.

Fakta

Tid: 2024-09-26 13:00 - 16:30
Ort: Alnarp
Lokal: Aulan/online
Arrangör: SLU Partnerskap Alnarp i samverkan med Måltidsakademin, Gastronomiska Akademin och Aptitum.
Sista anmälningsdag: 19 september 2024
Pris: Kostnadsfritt
Mer information:

Program

Programmet är preliminärt och kan komma att ändras

13.00

Välkomna Jan Larsson, Partnerskap Alnarp

13.10

Presentation av de fyra akademierna, Måltidsakademien, Gastronomiska Akademien, Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien och Aptitum Carl-Jan Granqvist, professor, ledamot av Gastronomiska Akademien

13.30

Gastronomins roll för en levande landsbygd Håkan Jönsson, professor SLU Alnarp

13.50

Smakupplevelser i transformation - röda, gröna och blå proteiner Viktoria Olsson, bitr professor i Mat och Måltidsvetenskap, Högskolan i Kristianstad

14.10

Svensk gastronomi - en global succé, ett bokverk som producerats på 7 språk och om dess bakgrund Karsten Thurfjell, ständig sekreterare i Gastronomiska Akademin och Hans Wallensteen, Lantmästare

14.30

Kaffepaus

15.00

Sensorisk profilering som verktyg i växtförädlingen Åsa Grimberg, forskare SLU Alnarp

15.20

Vinodling - en ny agrar näring K Felix G Åhrberg, Chief Winemaker - Head Viticulturist, Kullabergs Vingård

15.40

Internationella satsningar på svensk livsmedelsexport

16.00

Vision inför framtiden - gastronomin en självklar del av Sveriges Måltidsland 2030 PO Berg, prof. em. Preses, Måltidsakademien

16.20

Frågor