26 sep

Online

Urban Forests: The impact of tree origin on urban biodiversity

seminarier, workshops |

Välkommen till det först Urban Forests-seminariet för hösten 2024. Den här gången välkomnar vi Johan Kjellberg Jensen, forskare vid Lunds universitets Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC).

Johan Kjellberg Jensens forskning fokuserar på interaktionen mellan människa och natur. Det inkluderar studier av hur miljöförändringar påverkar ekosystem, särskilt i städer, där människans påverkan på naturen är som mest koncentrerad. 

Johan är intresserad av ekosystemet som helhet och hans forskning omfattar flera organismgrupper, främst träd, insekter och fåglar. Han strävar efter att undersöka effekterna av specifika miljöförändringar som luftförorening, växtsammansättning och artificiellt ljus. 

Om seminariet:

Främmande, även kallade exotiska, träd är vanliga i städer och urbana skogar över hela världen. När ropen blir högre på mer främmande växter i som ett sätt att motverka konsekvenserna av klimatförändringar, är det också viktigt att utvärdera vilket effekt arters ursprung har på den biologiska mångfalden. 

I sin föreläsning utforskar Johan Kjellberg Jensen de ekologiska konsekvenserna av valet av trädslag i urbana områden, baserat på ny forskning kring leddjur och fåglar i Sverige. 

Efter presentationen kommer det finnas tid för diskussion och frågor från publiken. 

Fakta

Tid: 2024-09-26 15:00 - 16:00
Ort: Online
Arrangör: Urban Forests
Sista anmälningsdag: 19 september 2024
Mer information:

Om webbinariet

Serien om Tätortsnära skogar arrangeras av SLU Urban Futures och SLU Future Forests för att belysa olika aspekter och möjligheter för fortsatt forskning om skogar i tätortsnära miljöer.

  • Vänligen observera att webbinariet kommer att spelas in. Om du inte vill identifieras, stäng av din kamera och ta bort ditt namn från fönstret.
  • Ha mikrofonen avstängd när du inte deltar.

Tidigare inspelade webbinarier

Se de senaste inspelade presentationer i serien på SLU Play.

Arrangörer

SLU Urban Futures är en strategisk plattform med syfte att utveckla och stärka tvärvetenskaplig forskning, utbildning och samverkan inom hållbar stadsutveckling.

Future Forests är en plattform för tvärvetenskaplig skogsforskning, samverkan och forskningskommunikation. Programmet är ett samarbete mellan SLU, Umeå universitet och Skogforsk.