25 mar

Lunchwebbinarium på Zoom

Låt maten tala – forma framtidens hållbara och hälsosamma val

evenemang | seminarier, workshops |

Vi vet sedan tidigare att svenskars kostmönster i allt större utsträckning leder till kostrelaterade sjukdomar och vi äter på ett sätt som inte är hållbart. Vi vet också att barn och unga är särskilt utsatta. Under detta lunchwebbinarium kommer presentera forskning om hur man kommunicerat med barn för att uppmuntra dem till hälsosamma matval. Vi är också intresserade av att höra om era erfarenheter ute i verksamheterna, och lära oss om era framgångsrika initiativ.

I detta lunchwebbinarium kommer vi presentera kunskapsläget kring hur man bör prata med barn kring mat och därmed hur vi kan locka våra unga att äta mer hälsosamt och hållbart. I samtal med aktörer både från offentlig och privat sektor, möts vi i PLAN’EAT ofta av frågor kring vad man ska kalla den vegetariska maten. Tycker barnen det känns attraktivt med “dagens gröna”, “vegetarisk lasagne”, eller “spagetti bolognese med ärt- och bondbönafärs”? Blir de lockade att smaka när maten kallas så som den gör? Sedan vill vi också utforska vilka initiativ som gjorts ute i verksamheterna. Vad har ni gjort för att försöka göra den vegetariska maten mer attraktiv, vad upplever ni har fungerat och inte? Vårt mål är att skapa innovativa lösningar för att öka intaget av näringsriktig och hållbar mat bland barn. Vi på PLAN’EAT tror att många slags aktörer behöver samverka och skapa lösningar tillsammans för att öka intaget av näringsriktig och hållbar mat bland barn!

Varför ska du delta?


Du kommer få insikter om senaste forskningsrön kring hur man pratar om mat och vad man kallar maten som serveras. Du får möjlighet att bidra med din kunskap och dina erfarenheter till vårt forskningsprojekt. Du får möjlighet att nätverka med andra aktörer inom livsmedelssystemet och viktigast av allt, vara med och påverka framtidens matvanor bland våra barn.

Vem bör delta?

Evenemanget engagerar många. Du kan vara måltidschef, pedagog eller kock inom offentliga måltider i förskola och skola. Du kan representera livsmedelsbutiker eller livsmedelsproducenter som vill främja hälsosamma och hållbar livsmedelskonsumtion. Du kan vara en engagerad förälder. Du är intresserad av att forma framtidens matmiljö för barn.

Fakta

Tid: 2025-03-25 12:00 - 13:00
Ort: Lunchwebbinarium på Zoom
Arrangör: PLAN’EAT project
Mer information:

 

Medverkande:

Maria Jacobsen, doktorand vid institutionen för energi och teknik, SLU
Elin Röös, universitetslektor vid institutionen för energi och teknik, SLU

Organisatör:

PLAN’EAT är ett EU-finansierat projekt som syftar till att främja hälsosamma och hållbara kostbeteenden genom innovativa interventioner och policyrekommendationer. Projektet samlar forskare, intressenter och beslutsfattare för att utveckla evidensbaserade strategier för hållbara livsmedelssystem.

Läs mer om organisatören på: www.planeat-project.eu