Kontaktinformation
Institutionen för vatten och miljö, Avdelningen för organisk miljökemi och ekotoxikologi
CKB gjorde under 2015 en omfattande screening av bekämpningsmedel i yt- och grundvatten på uppdrag av Naturvårdsverket. Under 2016 följdes undersökningen upp genom att upprepa provtagningen i några av de mest belastade vattendragen från undersökningen 2015. Syftet med uppföljningen var dels att undersöka mellanårsvariationer och dels att studera variationerna under säsongen genom tätare provtagning av ytvatten.
Undersökningen under 2016 bekräftar generellt sett 2015 års resultat och visar att vattendrag i jordbruksintensiva områden innehåller rester av ett flertal olika bekämpningsmedel, främst i södra delarna av Sverige. Halterna varierar över tid, både under året och mellan åren, men är för flertalet substanser oftast under riktvärdet.
Majoriteten av de bekämpningsmedel som påträffades var desamma mellan åren. Generellt påträffades dock ett större antal substanser per prov under 2016 jämfört med 2015. För summahalter var däremot skillnaden mindre mellan åren, men för ett fåtal prover var summahalterna betydligt högre under 2016. Resultaten visar att proven från 2016 hade fler riktvärdesöverskridanden som tyder på risk för ekologisk skada, både räknat som antalet substanser och som andel av prov med överskridande, jämfört med 2015.
De extra proverna som förtätade 2016 års provtagning visade överlag liknande antal substanser och summahalter som de andra proverna tagna före eller efter extraproven. Dock visar den intensivare provtagningen 2016 att det i perioder kan vara betydligt förhöjda summahalter och/eller ökat antal substanser per prov.
Resultaten finns beskrivna i Rapport 2017:5 från Institutionen för vatten och miljö. Ladda ner