I EU:s lagstiftning är det stor skillnad mellan förfarandena och kraven för godkännandet av grödor som klassificeras som genetiskt modifierade (GM) och så kallade konventionella grödor. I en studie publicerad i Journal of Risk Research undersöker forskare i Mistra Biotech i vilken utsträckning regelverkets uppdelning mellan konventionella och GM-grödor kan motiveras utifrån tillgängliga bevis på hälso- och miljörisker.
Den speciella försiktigheten kring GM-sorter härstammar från 1970-talet då de första forskarna som lyckades producera rekombinant DNA ville undersöka om det fanns några risker innan de fortsatte med sin forskning.
– Försiktighetsåtgärderna var berättigade då, med tanke på kunskapsläget om potentiella risker vid den tiden. Men idag har vår kunskap inom genetik, växtbiologi och ekologi ökat dramatiskt, säger Karin Edvardsson Björnberg, docent i miljöfilosofi vid KTH i Stockholm och huvudförfattare till studien.
I studien använder forskarna fyra hypotetiska introduktioner av nya sorter som exempel: två sorter av fältkrassing och två sorter av potatis, där en av varje art klassificeras som GMO. Alla fyra fallen är realistiska eftersom de bygger på pågående växtförädlingsprojekt vid SLU. Genom att svara på ett antal frågor om till exempel giftighet och spridningsrisk för de fyra exemplen, har forskarna testat relevansen av den nuvarande risklagstiftningen. Deras slutsats är att spridningsrisken beror på grödans förmåga att överleva utanför ett jordbruksfält, vilket kan vara en riskfaktor i fältkrassing. Det är också välkänt att potatisförädling kan leda till oavsiktlig ökning av giftiga ämnen, som exempelvis solanin. Det finns alltså god anledning till ett försiktigt förhållningssätt kring dessa risker, men med vilken metod dessa egenskaper har erhållits är irrelevant ur ett riskperspektiv.
Forskarna drar också slutsatsen att den europeiska GMO-lagstiftningen för grödor skiljer sig åt från flera andra riskrelaterade lagstiftningar, t.ex. för bekämpningsmedel och läkemedel.
– Lagstiftningen är baserad på en riskbedömning som endast beaktar risker men inte fördelar. Vanligtvis krävs det att riskerna vägs mot fördelarna. Och ingen av dessa beror på förädlingsmetoden, säger Karin Edvardsson Björnberg.
Den obligatoriska märkningen av GMO-produkter har som enda syfte att informera om processen som användes när växterna förädlades, inte om produktens egenskaper. Konsumenterna kan vara emot att man "manipulerar naturen", eller ha andra existentiella eller religiösa skäl för att välja bort GMO-produkter. Sådana aspekter kan motivera lagstiftningen, men då måste den anpassas till att hantera dessa frågor specifikt. Genom att diskutera olika frågor kring GMO var för sig, går det att ompröva vilken typ av lagstiftning som behövs för jordbruksgrödor för att förebygga risker för hälsa och miljö.
Artikel
Edvardsson Björnberg, K., Zetterberg, C., Hansson, S.O., Andreasson, E. & Zhu, L-H. 2018. Consistent risk regulation? Differences in the European regulation of food crops. Journal of Risk Research https://doi.org/10.1080/13669877.2018.1501594