Kontaktinformation
SLU Future Food
- Nyhetsbrev / Newsletter Food for thought
- LinkedIn SLU Future Food
- Podd Feeding your mind
- YouTube SLU Future Food
Hur ska man veta vad som är klimatsmart att äta? Det finns en mängd parametrar att räkna med och därför inga enkla svar, men nog är det bättre att försöka än att strunta i frågan. WWF har lanserat en matkalkylator som kan hjälpa dig att göra kloka val. Forskare från SLU har bistått i arbetet med kalkylatorn.
Konceptet som WWF utgått från kallas One Planet Plate och handlar om att begränsa utsläpp av klimatpåverkande gaser orsakade av livsmedel så att vi klarar målet om max 1,5-graders global uppvärmning. I detta arbete har man satt en ”klimatbudget” för maten på 11 kg koldioxidekvivalenter (CO2e) per vecka – däremot säger den inget om vilka livsmedel man konkret ska välja, det får man avgöra själv.
I genomsnitt innebär det att en lunch eller middag får ge upphov till 0,5 kg CO2e. Idag ger en svensk lunch eller middag i snitt en klimatpåverkan på cirka 2 kg CO2e – så vi behöver börja äta annorlunda för att nå klimatmålen. Gå in på www.matkalkylatorn.se så får du hjälp att välja mellan olika livsmedel och lära dig mer.
Att beräkna utsläppen som ett livsmedel orsakar är komplicerat och det är inte säkert att man får exakt samma siffra för ett livsmedel i varje studie, men baserat på de studier som gjort de senaste tjugo åren kan man med relativ säkerhet uttala sig om storleksordningen på utsläppen för livsmedel i olika kategorier.
Vill du fördjupa dig i olika matvarors klimatpåverkan kan du läsa rapporten Mat-klimat-listan av SLU-forskaren Elin Röös, där metoderna för att räkna ut klimatpåverkan beskrivs lite närmare. I rapporten finns också en lista över olika råvaror som jämförs med varandra i klimathänseende. I den kan du läsa vad en livscykelanalys är och hur de kan göras. Här finns mer information om livscykelanalyser.
SLU Future Food