Nyhet

Fullt hus och slut på mat i Almedalen

Publicerad: 23 augusti 2018

SLU Future Foods närvaro i Almedalen var relevant och efterfrågad. Seminariet om fake och fakta blev fullsatt trots fotbolls-VM. Seminariet om livsmedelsberedskap blev veckans mest besökta i tältet på Hästgatan och det efterföljande minglets besökare fick – utan att det var planen – känna på hur det skulle bli om mat och vatten tar slut.

Fake eller fakta lockade trots VM

Seminariet Fake eller fakta om mat blev fullsatt trots konkurrens av matchen Sverige – Schweiz i fotbolls-VM precis samtidigt. Utanför dörren och de öppna fönstren stod de åhörare som inte rymdes i lokalen.

Livsmedelsakademiens vd Lotta Törner inledde med att ge en bild av det starka engagemang matfrågor skapar idag, hur de skapar både hopp och rädsla. Det är för enkelt att skylla falska matlarm på sociala medier, menade hon.

Praktisk checklista

Det höll även influencern Emma Frans med om, matlarm sprids även i traditionella medier. Emma Frans är forskare, vetenskapsskribent och aktiv i sociala medier, har utsetts till Årets Röst och Årets folkbildare 2017. Hon talade om faktaresistens och problematiken med att maten idag är en så stark identitetsmarkör att vi inte alltid vill ändra våra uppfattningar om den. Hon gav deltagarna en checklista för hur man kan skilja vetenskap från trams och med råd om hur man kan nå ut med det man vet och få andra att ändra uppfattning. Se Emma Frans checklista här.

Kolla källan

- Kolla källan, lita inte på enskilda studier eller larm, uppmanade Christina Lindahl från Livsmedelsverket.

Moderator Annika Åhnberg fick panelen av forskare och inbjudna ungdomspolitiker att mötas i en diskussion om svårigheterna med att såväl ta in fakta som att nå ut med dem. Forskarvärlden uppmanades till självrannsakan, att hålla sig från spektakulära medieutspel av enstaka studier som motsäger det allmänna kunskapsläget i sin eventuella jakt på finansiering av fortsatt forskning.

Var inte rädda

- Certifieringar är inte några quick fixes, ibland är det mer komplicerat än så, men det är ett svårt budskap att nå ut med till konsumenter, menade SLU-professorn Ulf Magnusson.

- Ni har en lever, den kan ta hand om det vi äter som är onyttigt. Om den inte fungerar behöver ni läkarvård, inte dyra detox-kurer, sa Anna Lehrmann från Mistra Biotech.

Flera sakkunniga i panelen skickade med åhörarna samma slutbudskap:

- Var inte rädda! Maten har aldrig varit så säker som nu.

Seminariet kan ses på Future Foods youtubekanal. Tweets från seminariet kan läsas under hashtaggen #fakeellerfakta.

Kriskäket engagerade så många att maten tog slut

Onsdagens seminarium om livsmedelsberedskap, Käk för kris och krig, var enligt tältuthyraren på Hästgatan det som dragit flest besökare till platsen under hela veckan. Försvarsberedningens huvudsekreterare Tommy Åkesson började med att reda ut begreppen och redogöra för försvarsberedningens förslag att bygga upp Sveriges livsmedelsberedskap. Vicerektor Erik Fahlbeck och Annika Nordgren Christenssen, expert inom totalförsvar, modererade den nio man sakkunniga panelen genom olika ämnen.

Maten – en styrka eller svaghet

En eventuell fiende skulle ge sig på landet där vi är som svagast – livsmedelsförsörjningen kan antingen vara en sådan punkt, eller en del av vad som gör Sverige motståndskraftigt, poängterade Annika Nordgren Christensen.

- Hur är det, har vi bra motståndskraft idag? frågade Erik Fahlbeck panelen.

- Jag är ingen expert, men jag är bondson, så jag har mina dubier, svarade Tommy Åkesson. 

- Sverige kan bli mer självförsörjande på livsmedel än idag, men det är insatsvaror vi behöver, som drivmedel och gödsel, framhöll forskaren Camilla Eriksson som menade att en omställning till fossilfritt jordbruk skulle gynna både miljö och krisberedskap.

- Jag har jobbat med frågor om jordbruk och hållbarhet i 25 år och det har inte gjorts kopplingar mellan hållbarhet, sårbarhet och resiliens förrän nu, berättade SLU-forskaren Pernilla Tidåker. Jag har funderat länge, ändå kan jag inte se några målkonflikter – jag ser bara synergier, fortsatte hon.

Seminariet kan ses på Future Foods youtubekanal. Twitterflödet kan läsas under hashtaggen #kriskäk.

Mat och vatten tog slut

Seminariet efterföljdes av ett trädgårdsmingel med lokalproducerad kriskost som tog slut just när paneldeltagarna kom dit. Då hade seminariets besökare redan hunnit länsa borden på wraps med gulärtscreme och vattendunkarna stod tomma. Sista wrapen fick Camilla Eriksson, forskaren från SLU som skrivit rapporten seminariet utgick från, om att Sveriges livsmedelsberedskap behöver byggas på ett nytt sätt än tidigare.

- Varenda trycksak vi hade med oss tog slut, så brukar det inte vara vid utställningar, berättade Future Foods kommunikatör Gunilla Leffler. Jag hoppas att det beror på att precis rätt målgrupp var här, de som intresserar sig för SLU:s forskning för ett hållbart livsmedelssystem.

I träden vajade vimplar med samma tryck som affischerna på planket intill: Keep calm and rely on scienceKeep calm and stick to factsKeep calm and trust our research.

Väckte debatt

Dagen efter seminariet beslutade regeringen att låta utreda hur livsmedelsberedskapen ska byggas upp. Ett par dagar senare skrev Miljöpartiets Isabella Lövin en debattartikel om självförsörjning med hänvisning till Camilla Erikssons rapport och avslutade även Almedalsveckan med ett utspel om livsmedelsberedskap och självförsörjning. Sveriges Radio Ekot intervjuade på söndagen Camilla Eriksson.

Science for policy

Ett av SLU Future Foods uppdrag är att arbeta med science for policy, att verka för att politiker och andra beslutsfattare har vetenskapligt korrekta underlag när de ska fatta beslut som kan påverka livsmedelssystemets hållbarhet. Forskningsplattformen ska även bidra till en god samhällsdebatt som bygger på riktiga fakta. Det är bakgrunden till närvaron under Almedalsveckan.

Relaterade sidor: