-Det var en lyckad och uppskattad tillställning med stort intresse från både allmänhet och bland skolungdomarna, berättar Jens Olsson, koordinator för SLU:s medverkan på Baltic Sea Science Center (BSSC).
På plats medverkade forskare och experter från SLU, Stockholms universitet, Stockholm Vatten och Avfall och Naturhistoriska riksmuseet. Besökarna fick bland annat lära sig mer om hur Östersjön mår och fungerar, hur man åldersbestämmer en fisk och vilka djur man hittar i Östersjöns sediment.
I labbet gick det även att kika närmare på olika djur- och växtplankton, vilka ryggradslösa djur som hör hemma var och hur miljögiftsövervakningen går till.
Sofie Joosse från institutionen för stad och land på SLU premiärvisade sin film ”Fisk i staden”. Den är en del av hennes forskning om hur människor använder fisken i Stockholms innerstad.
Forskarfredag med skolklasser
Sex högstadie- och gymnasieklasser hade bokat upp sig på lektionspass för att lära sig mer om Östersjön, som en del i årets Forskarfredag.
- Upplägget med de inbjudna skolklasserna var extra lyckat och det var fantastiskt att se engagemanget från personalen från lärosätena, fortsätter Jens Olsson.
Utifrån erfarenheterna kommer Jens Olsson och de övriga i kunskapsrådet nu att förfina koncept och upplägg. Planen är att ordna liknande temadagar en gång per termin med varierande tema.
- Preliminärt kör vi nästkommande temadagar under vecka 12 och då hoppas vi kunna engagera en ännu bredare palett av experter från SLU, säger Jens Olsson.
Som experter och forskare från SLU medverkade denna gång Helena Aronsson, Martina Blass, Magnus Kokkin, Elin Dahlgren, Örjan Östman, Magnus Appelberg, Lars Sonesten, Sofie Jossee, Lara Hensle, Emely Montgomerie och Jens Olsson.