Nyhet

Circular Rural Hackaton

Publicerad: 24 oktober 2019

Går det att göra bättre affärer i en cirkulär ekonomi? KCF:s Amanda Andersson deltog nyligen i Circular Rural Hackathon, Kalmar 2019. Här träffades entreprenörer, studenter och forskare från Sverige, Finland, Estland, Lettland och Ukraina för att tillsammans jobba fram möjliga affärslösningar för landsbygdsföretag.

Cirkulär ekonomi – vad betyder det egentligen? Jo, det är faktiskt det som lantbruksföretagare arbetar med varje dag och har gjort i århundraden. Till exempel att utnyttja vasslen från mjölkproduktionen som foder till grisarna.

- På sätt och vis är lantbruksföretagarna föregångare när det gäller hållbar, cirkulär ekonomi, säger Amanda Andersson.

Hon höll under hackatonet ett föredrag om att nya affärsmodeller måste arbetas fram för att den cirkulära ekonomin ska bli ekonomiskt lönsam för företagaren. Ett verktyg för detta är Business Modell Canvas, ett koncept som beskriver beståndsdelarna i en fungerande affärsmodell. 

Det finns idag ett stort intresse för hållbarhet hos konsumenterna men ett stort glapp när det gäller betalningsvilja för hållbara produkter.

- Det kunden säger sig vilja göra stämmer inte alltid överens med det faktiska resultatet och det är något som man som företagare måste vara medveten om när man utvärderar sin marknad, säger Amanda Andersson.

Ett exempel är biogasanläggningar och vindkraft som många lantbruksföretagare investerat miljontals kronor i men som i dag står stilla. Marknadens betalningsvilja matchar helt enkelt inte kostnaderna.

Fakta:

En affärsmodell beskriver hur en organisation skapar, fångar och levererar värde. Det är viktigt att framtidens affärsmodeller är socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbara, cirkulära modeller är därför ett koncept som kan beaktas när man skapar eller utvecklar företagets affärsmodeller.

Circular Rural Hackathon Kalmar 2019, arrangerades av Coompanion Sverige med institutionen för stad och land vid SLU som medarrangör.


Kontaktinformation