Ny bok: Fäboden som natur- och kulturlandskap
Betesdriften utgör en viktig del av vårt folkliga kulturarv, och fäbodbruket påverkar vegetationen och skapar livsmiljöer för en mängd organismer. I en ny bok berättas om olika aspekter på denna kulturyttring.
Den 25 mars kom en ny CBM-bok, "Fäboden: naturen, kulturen och kulturlandskapet" av Håkan Tunón och Bolette Bele. Det är en mycket rikt illustrerad bok som belyser kopplingen mellan fäbodbruket och den biologiska och kulturella mångfalden i Sverige och i Norge. I bild och text berättas engagerat om det historiska bruket med bete, slåtter och lövtäkt som har skapat livsmiljöer för en mängd olika arter vars livsutrymme idag minskar snabbt. Syftet med fäbodbruket är att omsätta utmarkens växtlighet till mjölk, smör och ost samt att samla in en tillräcklig mängd foder för att klara ett maximalt antal djur över vintern.
Bilden nedan visar varglav (Letharia vulpina) på en stock. Varglaven är vår enda giftiga lav, och har fått sitt namn av att man förr använde den till att förgifta rovdjur. Den är starkt hotad, och man kan hitta den på gamla timmerbyggnader. Foto: Håkan Tunón.