Fakta:
Läs rapporten här: The future of food and agriculture
I sin nya rapport "The future of food and agriculture. Alternative pathways to 2050” presenterar FAO (FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation) en gedigen genomgång av läget för jordbruket och livsmedelsförsörjningen globalt samt presenterar tre framtidsscenarier för hur världens befolkning kan komma att födas år 2050. Ekologiskt lantbruk och andra alternativa produktionsformer lyfts fram som viktiga strategier i västvärlden där produktionen framför allt måste bli mer hållbar. En viss skördeminskning inledningsvis får då accepteras i dessa regioner medan skördarna måste öka väsentligt i låginkomstområden. Författarna efterlyser mer forskning och utveckling för att anpassa mer hållbara produktionsmetoder till lokala förutsättningar och för att de ska vara möjliga att implementera på familjejordbruk.
Några av de övergripande slutsatserna i rapporten är att en mer rättvis inkomstfördelning är avgörande. För att kunna nå de globala hållbarhetsmålen behöver ojämlikheten mellan könen minska, krig upphöra, utsläppen av växthusgaser minska, jordbrukssystem som utarmar naturresurser minska, efterfrågan på resurskrävande animaliska produkter behöver minska liksom svinnet i alla led.
För att uppnå miljömässigt hållbara och hälsosamma koster behöver matpriserna bättre spegla livsmedelsproduktionens verkliga kostnader samt beakta näringsvärdet i maten. Sådana åtgärder antas också leda till minskat svinn. Dessutom måste produktionen av biobränslen från spannmål minskas för att öka tillgången på mat.
Handel med livsmedel kommer fortsatt att behövas, men det behövs starka institutioner för att samordna handeln och förebygga att länder som har strängare miljölagstiftning och mer långtgående sociala villkor inte missgynnas. Mer hållbara jordbruksmetoder kommer att behövas tas i bruk och ytterligare ökningar av skördenivåer kan därför inte förväntas överallt. Ökade skördar får inte åstadkommas till priset av ohållbar användning av vatten, försämring av markbördigheten, förlust av biologisk mångfald eller höga utsläpp av växthusgaser. Det behövs också betydande investeringar för att nå målen.
De tre scenarierna som presenteras i rapporten presenterar "möjliga, trovärdiga och konsekventa vägar för hur framtiden kan se ut", det vill säga de är inte prognoser eller förutsägelser[1]. Scenarierna modelleras kvantitativt vad gäller vissa nyckelparametrar till exempel utsläpp av växthusgaser, markanvändning, behovet av livsmedel med mera. De kompletteras med en kvalitativ analys med målet att förbättra beslutsunderlaget för beslutsfattare.
De tre scenarierna är:
Några av de viktigaste resultaten från modellering av scenarierna sammanfattas nedan:
[1] Tidigare FAO-rapporter på temat livsmedelsförsörjningen till 2050 innehöll endast ett scenario om den förutspådda utvecklingen inom jordbruket.
Elin Röös
Läs rapporten här: The future of food and agriculture