Kontaktinformation
Stefan Larsson, senior miljöanalysspecialist
Institutionen för akvatiska resurser, Kustlaboratoriet, SLU
stefan.larsson@slu.se, 010-478 41 81, 072-216 51 61
Det ekonomiska- och inte minst rekreationsvärdet av fritidsfisket i Sverige är stort, men hur är det med pimpelfisket längs Norrlandskusten? Är det värt något? Vilka fiskarter är det som fångas, var fångas de och hur mycket? I ett pilotprojekt med start i början av februari söker SLU svar på dessa frågor.
Kunskap om fritidsfiskets omfattning och dess betydelse för människa och miljö utgör viktiga underlag för fisk-, havs- och vattenförvaltningen. För fritidsfisket från isen med handredskap (pimpelfiske) efter sik, öring och harr längs Bottniska vikens kust råder stor kunskapsbrist. Hur ska pimpelfisket värderas ur ett socioekonomiska perspektiv och har fisket några effekter på bestånden?
Projektets, som genomförs av institutionen för akvatiska resurser vid SLU (SLU Aqua), är av pilotkaraktär och målet är att uppskatta fiskeansträngningen (antal fiskande) och fångsten per fisketur av sik, öring och harr i pimpelfisket längs Västerbottens kust. Huvudsyftet är att värdera pimpelfisket som ekosystemtjänst, men också att ta fram underlag som kan användas för analys av pimpelfiskets eventuella effekter på fiskbestånden.
– Vi kommer räkna hur många som pimpelfiskar med hjälp av flyginventeringar längs kusten, lite på samma sätt som tidigare inventeringar av sälar, säger Stefan Larsson, miljöanalysspecialist vid institutionen för akvatiska resurser.
Flyginventeringarna kommer utföras av frivilliga flygkåren (FFK). FFK:s flygplan är utrustade med så kallade TBOS-system ("Ta Bild Och Sänd"), vilket förutom flygfoton automatiskt sparar positionerna där bilderna tas. Utifrån flygfotona kan sedan antalet pimpelfiskare och deras rumsliga fördelning beräknas. Information om hur mycket fisk som fångas erhålls samtidigt via intervjuer av pimpelfiskare ute på isen. Genom att kombinera resultat från flyginventeringen med uppgifter om fångster kan sedan de totala fångsterna i pimpelfisket beräknas.
– Genom detta projekt kommer vi på ett bättre sätt kunna bedöma rekreationsvärdet av flera kustfiskarter och samtidigt samla kunskap till gagn för dessa arters långsiktiga förvaltning och den ekologiska rådgivningen, säger Stefan Larsson.
Pilotprojektet finansieras av Havs- och Vattenmyndigheten och utgör en del av projektet " Fritidsfiske (datainsamling, analyser och rådgivning)"
Stefan Larsson, senior miljöanalysspecialist
Institutionen för akvatiska resurser, Kustlaboratoriet, SLU
stefan.larsson@slu.se, 010-478 41 81, 072-216 51 61