Fakta:
Projektet är tänkt som en plattform där samverkan mellan markägare, SLU, jägare och myndigheter kan utvecklas för en faktabaserad adaptiv förvaltning av älg och skog. Projektet har nu inletts som ett samarbete mellan Sveaskog och SLU.
Hur påverkar skogsbränder älgars nyttjande av ett område? Det ska projektet Viltsamverkan i brandens spår ta reda på genom att följa älgar i brandområden i Ljusdal.
Sommaren 2018 drabbades Ljusdal kommun av ett flertal skogsbränder. I de tre största brandområdena Ängra, Nötberget och Enskogen finns cirka 8400 hektar skogsmark som brunnit. Ett förbättrat underlag om hur branden påverkar klövviltets nyttjande av området året om främjar en framtida adaptiv viltförvaltning.
– Kunskapen om hur djur och växter påverkas, och återkommer, efter brand är ytterst begränsad i Sverige. Kunskapen i dag domineras av studier från Nordamerika. Detta unika projekt kan således bli en nationell viktig satsning, säger Göran Ericsson, professor i viltekologi vid SLU.
Skogsbränder var tidigare ett naturligt inslag som skapade en storskalig störning i den boreala skogen. Bränder förändrade skogens struktur och skapade öppna ytor i skogen. Många växt- och djurarter är väl anpassade till återkommande störningar från skogsbrand.
Förekomsten av skogsbränder i barrskog har minskat kraftigt i Sverige med en årlig brandyta av cirka 1 procent av totalarealen för 150 år sedan och cirka 0,016 procent i dag. En skogsbrand medför en stor ekologisk förändring för de djur som lever i skogen och branden återskapar en skog i tidigt successionsskede med rik förekomst av unga skogar med god fodertillgång som gynnar många växtätare.
– Brandområdet förväntas ge oss bra förutsättningar för att förstå hur snabbt en älgpopulation reagerarar på mer foder av högre kvalitet, och hur snabbt den adaptiva älgförvaltningen reagerar på ett ökat antal älgar, säger Anders Johansson, Jakt- och klövviltsansvarig i Södra Norrland, Sveaskog.
Genom att följa älgar från brandområdet kan flera viktiga syften nås för förvaltning av skog och älg efter skogsbränder:
Projektet är tänkt som en plattform där samverkan mellan markägare, SLU, jägare och myndigheter kan utvecklas för en faktabaserad adaptiv förvaltning av älg och skog. Projektet har nu inletts som ett samarbete mellan Sveaskog och SLU.
Här kan du läsa om projektet på Sveaskogs webbplats. Och här kan du följa Facebooksidan Viltsamverkan i brandens spår som hanteras av Sveaskog.
Fler nyheter om älg hittar du på slu.se/alg.