Utmaningarna Östersjön står inför är många. I samband med Östersjödagen svarar Jens Olsson, forskare på Institutionen för akvatiska resurser vid SLU och koordinator för SLU Vattenforum samt Baltic Sea Science Center, på tre frågor om varför Östersjön behöver en egen dag och hur SLU bidrar till det långsiktiga arbetet med hållbarhet i Östersjöregionen.
Den 27:e augusti är det Östersjödagen. Varför behöver Östersjön en egen dag?
– Östersjön är ett världsunikt innanhav till stor nytta och nöje för oss 85 miljoner människor som bor runt det. De aktiviteter som kommer med vår livsstil sätter ett enormt avtryck och påverkan på Östersjöns miljö. SLU tar fram vetenskapligt grundad kunskap om Östersjön och verkar för att denna använd och sprids, både om utmaningarna vi står inför och om möjliga vägar till ökad hållbarhet.
Vilka är de främsta utmaningarna för Östersjön?
– Hoten mot, och utmaningarna för, Östersjön är många och svåra att ranka och separera från varandra, då de ofta samverkar med varandra. Klimatförändringen och övergödningen hör till de viktigaste faktorerna som påverkar arter och livsmiljöer i Östersjön. De finns även miljögifter, både kända och okända, och läkemedelsrester som påverkar djurens beteende och hälsa. Dessutom påverkar fiske och exploatering av arters livsmiljöer många arter i Östersjön. För att säkra en långsiktigt hållbar användning av Östersjöns ekosystem krävs bland annat ökad kunskap om hur dessa olika faktorer påverkar miljön, enskilt och i samverkan. Det vill säga ett helhetsgrepp och analys av hela ekosystemet.
Vad gör SLU i relation till Östersjön?
– Vi jobbar väldigt brett med att ta fram ny kunskap och utbilda studenter om Östersjön och dess avrinningsområde, från källa till hav. Det handlar om hur skog, jordbruk, städer, markanvändning och ett förändrat klimat påverkar Östersjöns miljö och hur vi kan nyttja vårt unika innanhav på ett hållbart sätt till nytta och nöje även för framtida generationer. Vi driver också studier av miljögifter, läkemedelsrester, miljökommunikation och miljöekonomi, samt kartlägger och övervakar hur fisk och ekosystem, i och runt Östersjön, mår och utvecklas. Att även sprida denna kunskap vidare till tjänstemän, politiker och allmänhet är viktigt för att vi på ett hållbart sätt ska kunna nyttja och njuta av Östersjön under en lång tid framöver.