På SLU Aqua studerar vi fiskens hörselstenar (otoliter), fjäll och olika ben. Med vävnaderna kan vi mäta fiskens ålder och tillväxt, som i sin tur visar hur rekrytering, tillväxt och överlevnad varierar över tid, i både sjöar och längs kusten. Otoliternas kemi och form påverkas av miljön där fisken lever, till exempel av salthalten.
I Aqua reports 2020:19 visar vi hur åldersbestämning, och andra analyser av fiskens hårda vävnader, kompletterar miljöövervakningen och stärker kunskapen om både enskilda fiskbestånd och om de fiskarter som lever tillsammans - i sötvatten och längs Östersjöns kust. I rapporten behandlar vi olika åldersbaserade mått på fiskars rekrytering, tillväxt och överlevnad. Sådana mått, eller indikatorer, behövs i högre grad i den framtida uppföljningen av svenska miljömål och internationella direktiv.
– Från åtskilliga platser längs kusten skulle fler åldersprover ge bättre råd till de som förvaltar våra vatten och fiskresurser, säger Magnus Appelberg, en av författarna.
– På andra ställen, speciellt i många mindre sjöar, utförs de flesta provfisken istället helt utan provtagning för åldersbestämning, säger Kerstin Holmgren, en av de andra författarna till Aqua reports 2020:19.
Provfisken utförs av många aktörer och med olika syften. Data lagras i nationella fiskdatabaser och åldersprover arkiveras, men gamla prover kan användas till mer än vad som var tanken när de samlades in.
– Otoliters kemiska sammansättning berättar om arters vandringsmönster och om ursprung av individer som fångas på andra platser än där de föddes. Spårämnen ger ledtrådar om fiskens rörelsemönster och om säsongsvarierande variabler som salthalt, syrgashalt och temperatur, säger Yvette Heimbrand, som ska berätta mer om det i sin kommande doktorsavhandling.
Länk till rapporten Aqua reports 2020:19 Åldersanalys i fiskövervakningen – Viktig miljöinformation finns i fiskars hårda vävnader