Invasiva arter är ett allvarlig hot mot biologisk mångfald och fisket. Svartmunnad smörbult är en invasiv fiskart som kommit med fartygstrafik från Svarta havet till Östersjön. Den innebär ett allvarligt hot mot våra inhemska arter genom sin höga reproduktionstakt, höga tålighet mot miljöfaktorer och framgångsrika konkurrens med andra bottenlevande arter.
– I takt med att arten sprider sig i svenska vatten blir behovet av att ta fram kunskap om artens effekter och effektiva förvaltningsåtgärder allt mer akut, säger Ann-Britt Florin, projektledare och forskare vid SLU.
Hittades i Sverige 2008
År 2008 rapporterades arten för första gången i Sverige, i Karlskrona skärgård. Den har sedan dess spridit sig till allt fler platser i Sverige och även påträffats i sötvatten på Gotland och i Kalmar län. I de stora sjöarna i Nordamerika samt i vatten i Europa finns negativa effekter rapporterade.
– Men ännu vet vi inte vilka effekter den kommer att ha här, säger Ann-Britt Florin.
I det fyraåriga projektet vill forskarna förena intressenters behov med ett vetenskapligt arbetssätt för att effektivt kunna tackla hotet som den invasiva svartmunnade smörbulten utgör.
I ett första steg ska forskarna undersöka om svartmunnad smörbult påverkar fisksamhället och fisket i Sverige genom att undersöka om det finns effekter på andra inhemska bottenlevande arter som svart smörbult, tånglake, stensimpa och skrubbskädda. De ska också genomföra experiment för att se om den svartmunnade smörbulten stör laxens lek och/eller äter dess ägg.
Nya metoder utvecklas
När effekterna är kartlagda kommer forskarna utveckla och testa nya metoder för att minska negativa effekter av den svartmunnade smörbulten.
– Vi fokuserar dels på metoder att förhindra spridning till sötvatten, vilken riskerar att öka som följd av miljöanpassningen av svensk vattenkraft och anläggandet av fiskpassager, och dels på att minska tätheten av arten genom fiske eller genom naturliga predatorer, säger Erin McCallum, forskare vid SLU.
Forskarna ska också undersöka möjligheten att dra nytta av arten i kommersiellt fiske. I nära samarbete med fiskare ska de pröva ut när, var och hur svartmunnad smörbult bäst fångas och utveckla redskap som är effektiva att fånga svartmunnad smörbult men där bifångst av andra arter är minimal. Inom projektet kommer de även att utvärdera om ett fiske på svartmunnad smörbult går att genomföra inom svensk lagstiftning och om det går att göra hållbart och lönsamt.
– Målet är att utveckla kostnadseffektiva, realistiska förvaltningsverktyg, färdiga att använda, säger Erin McCallum.