Kontaktinformation
Göran Ericsson, dekan vid fakulteten för skogsvetenskap
dekanen.sfak@slu.se
070-676 50 12
Magnus Nelin.
press@slu.se
Frågan om skogens roll i ett framtida klimatomställt välfärdssamhälle är högaktuell. SVTs Vetenskapens värld belyser detta på ett spännande sätt i sin programserie ”Slaget om skogen”: ska vi använda skogen främst som råvaruresurs, som kolsänka, för biologisk mångfald, för rekreation, för renskötsel, eller kanske för alla syften samtidigt? Hur ska vi i så fall bruka den?
I slutänden är det inte forskningsresultat utan politisk vilja och mandatfördelning, såväl i Sverige som inom EU, som sätter ramarna. Men när beslut fattas är det viktigt att de baseras på vetenskap och korrekta uppgifter. SLU ansvarar för Sveriges officiella statistik om skogarnas tillstånd och förändring och har därmed en särskild roll att ta fram uppgifter som alla aktörer kan utgå från i debatten. Uppgifterna ligger även till grund för Sveriges rapportering av växthusgasbalanser för LULUCF-sektorn (”Land use, land-use change, and forestry”) där skogarna står för de största flödena. Beräkningarna följer metodik som utarbetats av den internationella forskarpanelen IPCC, så att uppgifterna ska vara jämförbara mellan olika länder.
I några fall har SVT i programserien fört fram så pass grovt felaktiga uppgifter att SLU finner det angeläget att redovisa slutsatserna från andra forskningsstudier och från de inventeringar som ligger till grund för den officiella statistiken.
Det är angeläget att skog och skogsbruk diskuteras! Men det är också angeläget att aktörerna utgår från fakta i diskussionerna, som annars blir mycket förvirrande. Sverige har en i sammanhanget unik kunskap om skogarnas tillstånd och förändringar som vi kan utnyttja för en saklig debatt.
Göran Ericsson, dekan vid fakulteten för skogsvetenskap
dekanen.sfak@slu.se
070-676 50 12
Magnus Nelin.
press@slu.se
Sveriges klimatrapportering av LULUCF-sektorn.
https://www.slu.se/institutioner/mark-miljo/miljoanalys/Klimatrapporteringen/
Sveriges rapportering av upptag och utsläpp från skogsmark.
https://www.naturvardsverket.se/data-och-statistik/klimat/vaxthusgaser-utslapp-och-upptag-i-skogen/
Felaktig statistik om avverkningen i Nature.
https://www.slu.se/ew-nyheter/2020/7/felaktig-statistik-om-avverkning-i-tidskriften-nature/
Flera statistikkällor styrker att avverkningen inte har ökat.
Concerns about reported harvests in European forests. Kommentar (Matters arising) i Nature. https://www.nature.com/articles/s41586-021-03292-x
Quantifying forest change in the European Union. Kommentar (Matters arising) i Nature.
https://www.nature.com/articles/s41586-021-03293-w