--------------
Uppdatering: kräftpest är nu även konstaterad i själva Öresjö, och sjön har kräftpestförklarats av Länststyrelsen i Västra Götaland.
---------------
Tillsammans med SVA bedriver SLU ett pilotprojekt om eDNA-spårning av kräftpest i området.
- Vi har följt Öresjö med provfisken i över 15 års tid och nu letar vi efter pestsporers DNA med hjälp av vattenprover, säger Patrik Bohman, miljöanalytiker vid institutionen för akvatiska resurser på SLU (SLU Aqua).
Öresjö är kräftskötselområde och skyddsområde för den akut hotade flodkräftan sedan 2015. Det innebär bland annat skärpta krav på desinficering av båtar och redskap som används i sjön. Det har dock varit svårt att kontrollera att reglerna följs.
- Det är möjligt att båtar och utrustning har spridit pest hit från andra sjöar med signalkräfta. Vi får hoppas att ingen illegalt har satt ut signalkräfta i sjön. Det har tyvärr alltför ofta hänt på andra håll, säger Lennart Edsman, forskare på SLU Aqua.
Om det inte har satts ut signalkräfta i sjön så bränner kräftpesten ut sig själv när alla kräftor dött. När parasiten är borta så går det att återutsätta flodkräftor igen, men det tar lång tid att restaurera beståndet.
- Öresjö har varit unik i södra Sverige med ett kvarvarande bra flodkräftfiske men nu kan det nog tyvärr vara dödsdömt, liksom flodkräftans framtid i sjön. Hela historien är mycket sorglig eftersom fiskerättsägarna i sjön har arbetat hårt och under lång tid för att få till ett bra fiske på flodkräfta, säger Lennart Edsman
SLU Aqua har bedrivit beståndsuppskattning genom flodkräftfiske i Öresjö sedan 2006, en lång tidsserie som nu troligen måste avslutas.
Uppdatering 30/9: kräftpest nu också konstaterad i Öresjö
Den 8 september genomförde SLU Aqua eDNA-provtagningar för att undersöka om kräftpest har spridit sig till sjöns olika delar. Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala undersöker för närvarande de insamlade vattenproverna med avseende på pest och eventuell närvaro av signalkräfta.
I samband med vattenprovtagningen upptäckte SLU Aqua döda kräftor på botten i en vik i norra delen av sjön. Kräftorna lämnades in för analys till SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) i Uppsala. Det konstaterades att dessa kräftor bar på kräftpesten och länsstyrelsen i Västra Götaland pestförklarade därefter Öresjö 17/9.
- Det är en mycket tråkig historia för en av Sveriges absolut största flodkräftsjöar, säger Patrik Bohman, miljöanalytiker på SLU Aqua i Drottningholm.
Beroende på vattnets rörelser och hur täta bestånden är i sjöns olika delar så kan det dröja över ett år innan samtliga flodkräftbestånd i sjön har dött.
- Det är en irreversibelt process som nu sker i sjön, vilket gör att sjukdomen inte går att stoppa. Kräftpesten kommer därmed att slå ut samtliga flodkräftor i sjön innan sjukdomen självmant dör ut. säger Patrik Bohman.
Möjligheten att bygga upp nya flodkräftbestånd beror därefter helt och hållet på om det finns illegalt utplanterade signalkräftor i sjön eller inte. Finns det signalkräftor i sjön så bedöms möjligheten att återinföra flodkräftor i sjön som minimal, eftersom nyutsatta flodkräftor kommer att smittas av de pestsporer som signalkräftor oftast för med sig.