Fakta:
Fiskodling – en bransch med stor potential
FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) förutspår en 50-procentig ökning av konsumtionen av mat med akvatiskt ursprung till 2050. Kommersiellt fiske ger cirka 100 miljoner ton årligen, men bestånden är redan kraftigt exploaterade. Fiskodling har stor potential, men måste vara miljömässigt, ekonomiskt och socialt hållbar, och bedrivas med så liten påverkan på vilda fiskbestånd som möjligt.
Svensk fiskodling har god tillväxtpotential, och baseras idag till största delen på regnbåge. I Sverige sker mer än 95 procent av fiskodlingen i öppna nätkassar i vattenkraftsdammar. Dessa system är klimatsmarta och kännetecknas av god välfärd med låg djurtäthet i naturlig miljö. Nackdelen är att de öppna nätkassarna står i direkt kontakt med det omgivande ekosystemet.
Öppnandet av historiska vandringsleder sätter fiskhälsa på agendan
Idag finns planer på att återigen göra det möjligt för fisk att vandra upp till kraftverksdammar som under nästan hundra år har varit avskurna från havet, som är ursprunget till nästan alla kända sjukdomar hos fisk. Öppnandet av historiska vandringsvägar leder dock till ökade kontakter mellan vild och odlad fisk, och därmed till ökade risker för spridning av fisksjukdomar i områden som under mycket lång tid har varit isolerade från havets patogener (smittämnen). I detta sammanhang är den låga kunskapen i Sverige om överföring av sjukdomar, och därigenom om effektiva motåtgärder, en utmaning.