Kontaktinformation
Institutionen för vatten och miljö, Avdelningen för organisk miljökemi och ekotoxikologi
Det finns ett stort behov av ökad kunskap om hur olika typer av resurser kan återanvändas. En sådan möjlig resurs är renat avloppsvatten. Forskningsmedel har beviljats av Naturvårdsverket till institutionen för vatten och miljö, SLU, för ett tvärvetenskapligt projekt (REASSURE). Projektet kommer att öka kunskapen om hur användningen av renat avloppsvatten skulle kunna vara en hållbar resurs.
Forskarna kommer att studera skillnaderna i hur olika länder återanvänder avloppsvatten och slam, samt utvärdera de bidragande faktorerna bakom dessa skillnader. Särskilt fokus kommer att ligga på att förstå de hinder som finns för att återanvända avloppsvatten i Sverige. Forskarna ska utvärdera om befintliga tekniker och metoder tar bort skadliga ämnen på ett effektivt sätt då man använder återanvänder avloppsvatten.
REASSURE kommer att pågå under två år (2022-2023) och ledas av Foon Yin Lai, docent i miljökemi vid institutionen för vatten och miljö, SLU. Arbetet kommer även att involvera forskare vid andra institutioner på SLU och från institutionen för global folkhälsa vid Karolinska Institutet.
Avloppsvatten delas ofta in i olika kategorier vid dess källa (till exempel vid ett hushåll). En kategori är svartvatten som kommer från toaletter, en annan är gråvatten som består av allt övrigt spillvatten som kommer från hushåll. Om de olika vattenkategorierna separeras kan de samlas in, behandlas och återanvändas på ett mer effektivt sätt. Svartvatten ger möjlighet att återvinna näringsämnen som kan användas som gödning, medan gråvatten kan användas i vattenförsörjningen.
Även efter behandling kan en rad skadliga ämnen finnas i avloppsvattnet. Ämnena ingår inte i gällande bestämmelser om vattenkvalitet. Därför är det viktigt att få en bättre förståelse för riskerna för människor och miljö i samband med återanvändning av avloppsvatten. Slutsatserna som kan dras utifrån arbetet med REASSURE kommer kunna användas av svenska myndigheter och ligga till grund för det fortsatta arbetet på området, till exempel för riktlinjer.
Arbetet med avloppsfrågor är kopplat till flera miljömål på nationell och internationell nivå. Svenska myndigheter behöver en uppdaterad översikt över befintlig kunskap som underlag i arbetet med att nå hållbarhetsmålen.
Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten sökte efter forskare som kunde sammanfatta och analysera vad som är känt inom områden avloppsvatten och övergödning. Utlysningen understryker också vikten av att peka på vilket behov av ny kunskap som finns.
Det övergripande syftet med utlysningen är att resultatet ska kunna bidra till policyutveckling inom hållbar vattenhantering. På så vis får handläggare och utredare på myndigheter bättre instrument för att vi ska kunna förbättra tillståndet i miljön och uppnå miljömål.