Nyhet

Miljöövervakning runt Oskarshamns kärnkraftverk – vilka effekter har kraftverket och vilka effekter har andra orsaker ?

Publicerad: 11 april 2022
två plastburkar med blått lock som är fyllda med rensmassor

Drygt 300 000 fiskar beräknas ha dött i kylvattenintaget vid Oskarshamns kärnkraftverk under 2021. Även om de allra flesta är små fiskar och av ickekommersiella arter kan det tyckas vara en betydande skada, men siffran visar att kylvattenintag från 20 meters djup ger en mycket mindre fiskförlust än det ytliga kylvattenintag som användes på de numera nedlagda reaktorerna vid Oskarshamnsverket och övriga reaktorer vid Ringhals och Forsmark.

Reaktor 3 vid Oskarshamnsverket är den enda reaktorn i Sverige som använder djupvattenkylning. Kustnära och grunt levande arter som abborre och mört saknades helt i rensmassorna, vilket är positivt. Vissa går igenom systemet och klarar sig i mer eller mindre gott skick ut i havet igen, medan andra fastnar i silarna och dör.
SLU, Institutionen för akvatiska resurser, gör årligen biologiska undersökningar i vattnen utanför Oskarshamns kärnkraftverk. I rapporten för 2021 redovisas resultat från en studie där vi under ett år undersökt vilka fisk- och kräftdjursarter som fastnar i kylsystemet och i vilken omfattning de dör.
Ett havsvattenkylt kärnkraftverk pumpar stora mängder vatten för att använda i kylningen av processen. Det använda kylvattnet kommer aldrig i kontakt med den radioaktiva delen av reaktorn och är således inte radioaktivt, men däremot kraftigt uppvärmt och strömsatt när det släpps ut igen. Förändringar av vattentemperatur och flöde påverkar tillväxt, storlek, produktivitet och artsammansättning hos fiskar, bottendjur samt växt- och algsamhällen I undersökningarna observeras även en hel del effekter som orsakas av påverkan från andra faktorer. Extrema vädersituationer, förekomst av fiskätande sjöfåglar och sälar samt även övrig mänsklig påverkan på miljön; till exempel fiske till havs eller utsläpp av näringsämnen påverkar resultaten. Går det att bestämma vilka effekter som orsakas av vad?

Fakta:

Läs mer om detta och mycket annat i ”Biologisk recipientkontroll vid Oskarshamns kärnkraftverk. Årsrapport för 2021”. Författare är Fredrik Franzén, Anna Lingman, Emma Svahn, Peter Söderling och Carolina Åkerlund.


Kontaktinformation

Fredrik Franzén, miljöanalytiker
Institutionen för akvatiska resurser, Kustlaboratoriet, SLU
fredrik.franzen@slu.se, 010-478 41 23