Fakta:
Projektet Hur får vi bönan till bordet?
Projektet ska identifiera de viktigaste faktorerna som i dagsläget hindrar eller försvårar lantbrukares avsättning av baljväxter till humankonsumtion, och utveckla lösningar som anpassas till både odlares och köpares förutsättningar. Resultaten förväntas kunna undanröja viktiga hinder och därmed påskynda en ökande odling och användning av lokalproducerade baljväxter i den skånska livsmedelssektorn.
Utgångspunkten är att det finns en ökande efterfrågan på lokalt odlade baljväxter som kan ersätta importerat växtprotein och goda möjligheter för skånska lantbrukare att odla mer baljväxter. Projektet testar hypotesen att de viktigaste hindren beror på att den lokala-regionala värdekedjan för baljväxter till humankonsumtion är underutvecklad. Till exempel att det finns för få anläggningar för torkning, rensning, lagring och eventuell förbehandling och att det saknas forum för dialog och förhandling mellan lantbrukare och köpare.
I projektet anordnas möten och workshops där samtal och diskussioner mellan olika aktörer dokumenteras och analyseras. De aktiviteter som projektet anordnar syftar samtidigt till att underlätta både för lantbrukare att hitta avsättning för baljväxter och för köpare att hitta lokalproducerad baljväxtråvara.
Ett brett nätverk av lantbrukare, rådgivare, livsmedelsföretag och andra baljväxtintressenter kopplas till projektet via Stiftelsen Lantbruksforskning, LRF Skåne, nätverket LoBa (lokala baljväxter) och de aktörer som samarbetar inom Skånebönan. Vidare finns ett stort nätverk av intressenter att tillgå genom SLU Partnerskap Alnarp. Samarbete sker även med Vreta Kluster i Östergötland.
Projektgrupp:
Lisa Blix Germundsson, AgrD, vid Institutionen för människa och samhälle
Georg Carlsson, Professor vid Biosystem och teknologi
Lotta Nordmark, Universitetsadjunkt vid Biosystem och teknologi
Annie Drottberger, Universitetsadjunkt och doktorand vid Biosystem och teknologi
Jonas Bååth, Biträdande universitetslektor, vid Institutionen för människa och samhälle