Kontaktinformation
Joakim Sjöstrand
Industridoktorand på Äppelriket och SLU
joakim.sjostrand@slu.se
I en ny doktorsavhandling har Joakim Sjöstrand undersökt hur lagringsförhållandena för svenska äpplen kan förbättras. Han fann att antalet äpplen med mjuk skalbränna kan minskas genom att minska luftfuktigheten och lagra frukten i en kontrollerad atmosfär. Dessutom fann han att äpplens mognad kan testas med ett verktyg som kallas DA-mätare som visade sig vara ett värdefullt komplement till befintliga metoder.
Att lagra äpplen kan verka vara en enkel uppgift! Kanske sparar du själv några i en källare några månader eller köper några som ligger i en skål på köksbordet?
– Men ligger äpplena tillräckligt länge så kommer de vid något tillfälle att försämras. Kanske ruttnar de, förlorar smak eller får en oangenäm textur. Man kan säga att äpplen lever och andas, vilket innebär att frukten använder upp socker när det åldras samtidigt som försvaret mot mögelsvampar försvagas, säger Joakim Sjöstrand.
Ett äppelträd utvecklar frukter för att sprida frön så att nya träd kan växa. För trädet finns det därför ingen anledning att utveckla frukt som håller länge, antingen ska frukten ätas eller så ska fruktköttet ruttna bort och fröna komma i jorden.
I ett mognande äpple monteras cellväggen aktivt ner för att frukten ska bli mjukare. I kommersiell äppellagring är målet att förlänga perioden som frukten är frisk och färsk. För att förlänga lagringstiden bör frukten vara oskadad eftersom skadad frukt i större grad drabbas av lagringssjukdomar. Om frukten plockas innan nedmonteringen startar kommer den att kunna lagras längre.
Lagring i låga temperaturer och med låga syrehalter kan ytterligare förlänga lagringstiden eftersom frukten då andas långsammare. Även faktorer under odlingen påverkar fruktens lagringsduglighet. Väder såsom regn kan gynna vissa mögelsvampar som kan smitta frukten för att sedan sprida sig till andra frukter i lagret.
Joakim inledde sin doktorandperiod med att undersöka mjuk skalbränna, en fysiologiska skada som vissa äppelsorter kan utveckla. Han tittade både på möjliga orsaker och metoder för att minska förekomsten av skadan.
– Jag upptäckte att fukt var den faktor som bidrog mest till utvecklingen av mjuk skalbränna. Den bästa åtgärden för att minska förekomsten av mjuk skalbränna och svampröta var att förvara frukten i en kontrollerad atmosfär, säger Joakim.
Joakim använde också ett nytt verktyg, DA-mätaren, för att mäta mognad i äpplen. DA-mätaren jämfördes med andra mognadsindex och dess förmåga att förutse lagringsförmåga hos äpplen undersöktes. Det övergripande målet var att förlänga lagringen av svenska äpplen samt att höja kvaliteten på dem. Resultaten visade att noggrannheten hos DA-mätaren varierade från år till år, möjligen på grund av säsongsbetonade väderförhållanden som påverkar äpplens mognad.
– Därför kan man inte använda det här som det enda mognadsbedömningsverktyget, som ersätter de index som för närvarande används, men det kan vara ett värdefullt komplement till befintliga metoder.
En DA-mätare kan göra ett stort antal mätningar och kräver minimal träning, så den skulle kunna användas att kolla efter skillnader mellan delar av en fruktträdgård och identifiera var man ska börja skörda, avslutar Joakim.
Joakim Sjöstrand
Industridoktorand på Äppelriket och SLU
joakim.sjostrand@slu.se
Läs mer om Joakim Sjöstrands disputation den 17: november här.
Läs Joakim Sjöstrands doktorsavhandling "Swedish apples with IAD and improved storage conditions"