Fakta:
PFAS i livsmedel
Per- och polyfluorerade alkylsubstanser (PFAS) omfattar en grupp på i dagsläget över 4700 högfluorerade ämnen och representerar industriellt framställda kemikalier. Deras vatten-, fett- och smutsavstötande egenskaper har lett till breda användningsområden inklusive brandskum, skidvalla, hudvårdsprodukter och impregnering av kläder. Deras kemiska egenskaper medför att de är svårnedbrytningsbara där persistensen ökar med längden av kolkedjorna. Ett flertal PFAS-ämnen har påvisade hälsoeffekter inklusive nedsatt immunförsvar och att vara reproduktionsstörande och cancerframkallande.
EU:s gränsvärden för PFHxS, PFOS, PFOA, PFNA och deras summa (PFAS4) i viltkött (muskel) överskreds inte i något av de undersökta proverna. Ett muskelprov från ett rådjur låg dock nära gränsvärdet för PFOS på 5 ng/g våtvikt (uppmätt halt 4,3 ng/g våtvikt). Gränsvärdet för PFOS i slaktbiprodukter (50 ng/g våtvikt) överskreds i leverprover från två rådjur.
Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) rekommenderar ett tolerabelt veckointag (TVI) av PFAS4 på 4,4 ng/kg kroppsvikt. Detta intag riskerar att överskridas vid regelbunden konsumtion av rådjurskött från Frösön. Konsumeras 200 g kött (muskel) vid en måltid skulle det totala intaget av PFOS bli 860 ng vilket motsvarar 12,3 ng/kg för en person på 70 kg.
Det finns i dagsläget inga gränsvärden för PFAS utfärdade för bär och svampar.