SLU-nyhet

Var har alla stora och gamla fiskar tagit vägen?

Publicerad: 07 december 2023
Forskaren Eero Aro omgiven av stora torskar under en forskningsexpedition i södra Östersjön 1987. Källa: Eero Aro

Vi säger hej och grattis till Christopher Griffiths som nyligen har blivit beviljad 3 miljoner kronor i forskningsbidrag för att lösa gåtan som engagerar forskare över hela världen.

For English, please change language at the top of the page.

När forskningsrådet Formas den 7 november meddelade vilka projekt som får finansiering gick 3 miljoner kronor till Christopher Griffiths på institutionen för akvatiska resurser (SLU Aqua) och hans projekt ” Äldre är alltid bättre – gör åldersstrukturen till en samlingspunkt för hållbar fiskeriförvaltning”. Här kan du läsa mer om det spännande projektet och ta del av Chris egna tankar kring forskningsbidraget och projektet i sig.

Jag är mycket glad över bidraget från Formas. Jag visste att ansökan och våra idéer var bra, men man vet aldrig vad som kommer att hända. Vi fick utmärkta recensioner genom hela bedömningen och det är en enorm framgång för oss, särskilt med tanke på allt arbete vi lagt ner, både under arbetstid och på vår fritid. Jag tror att jag skrev stora delar av ansökan under tidiga lördagsmornar hela februari och mars med hjälp av kaffe och godis, säger Christopher som är forskare vid SLU Aqua.

– Bidraget är även en stor framgång för oss och kommer direkt efter att vi fått en viktig artikel publicerad i tidsskriften Fish and Fisheries. Tillsammans visar artikeln och bidraget tydligt nyttan och betydelsen av ämnet samt våra forskningsinsatser vid SLU Aqua. Vi har flera fantastiska forskare som gör ett riktigt bra arbete, och jag tycker att vi ska fortsätta att satsa på att få igenom beviljade bidrag, forskning och påverkan, fortsätter Chris.

Så, var har alla stora och gamla fiskar tagit vägen?

Det här är en fråga som ställs globalt och som har engagerat forskare, chefer, politiker och medier över hela världen. I verkligheten är svaret på denna fråga sannolikt komplext. Den globala uppvärmningen minskar fiskarnas kroppsstorlek, fisket tar ofta bort större fiskar och evolutionen gynnar fiskar som förökar sig i yngre åldrar. Här i Sverige finns det många historier som kopplar en utebliven återhämtning av östersjötorsken, eller minskningar av sillbestånden, till en förlust av just äldre och större fiskar.

Läs hela artikeln om Chris och forskningsprojektet "Äldre är alltid bättre – gör åldersstrukturen till en samlingspunkt för hållbar fiskeriförvaltning" på de engelska sidorna. Du ändrar språk genom att klicka på knappen "English" i det övre högra hörnet.

Porträttbild av Chris

Christopher Griffiths

Fakta:

Projektledare

Christopher Griffiths.

Projektdeltagare

Massimiliano Cardinale, Valerio Bartolino, Laurence Kell och Henning Winker.