Kontaktinformation
SLU Future Food
www.slu.se/futurefood
futurefood@slu.se
Nyligen publicerades fyra nya rapporter från Jordbruksverket som visar på stora förluster av potatis, morötter, jordgubbar och kvarnvete redan i produktionsled. Betydande mängder av de produkter som undersökts lämnar aldrig gårdarna eller packerierna utan blir kvar på åkern, används som djurfoder, eller blir till avfall.
Rapporterna och beräkningarna är gjorda av forskare vid SLU på uppdrag av Jordbruksverket. Sammanlagt kartläggs åtta produkter som uppföljning av etappmålet "En ökad andel av livsmedelsproduktionen ska nå butik och konsument till 2025". I höstas kom de första två rapporterna, om mjölk och kött. Nu har fyra nya rapporter publicerats som följer upp potatis, morötter, jordgubbar och kvarnvete.
En bättre kartläggning av var svinnet uppstår och vad det beror ökar också möjligheterna att förebygga och motarbeta svinnet. Att ta tillvara på mer av det som odlas minskar miljö- och klimatpåverkan, men kan också ge högre lönsamhet åt producenterna och en stärkt livsmedelsförsörjning.
Åtgärder kan vara olika beroende på vad svinnet beror på. Det kan till exempel handla om bättre skydd mot vilt och skadegörare, förebyggande åtgärder mot extremväder (t.ex. dränering), bättre lagringsmetoder, förändrat köpbeteende och efterfrågan hos konsumenter, mer precisa skördemetoder men också innovation och produktutveckling för att hitta nya användningsområden för det som idag inte efterfrågas.
Betydande mängder av de produkter som undersökts lämnar aldrig gårdarna eller packerierna. Det som blir kvar på åkern används antingen som djurfoder, eller blir till avfall.
Rapporterna och studierna har finansierats av ett regeringsuppdrag för minskat matsvinn, som är ett uppdrag under 2020–2025 inom ramen för den svenska livsmedelsstrategin till Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Naturvårdsverket.
Ladda hem rapporten Livsmedelsförluster vid produktion av morötter
Ladda hem rapporten Livsmedelsförluster vid produktion av potatis vid odling, skörd, lagring och packeri
Ladda hem rapporten Livsmedelsförluster vid produktion av jordgubbar
Ladda hem rapporten Livsmedelsförluster vid produktion av kvarnvete
Uppföljning av matsvinn tidigt i livsmedelskedjan
SLU-forskares metoder för att mäta matsvinn lyfts fram på FN-toppmöte
Förluster på gårdar och slakterier – så mycket kött och mjölk blir inte mat
Så mycket potatis, morötter, jordgubbar och vete blir inte mat
SLU Future Food
www.slu.se/futurefood
futurefood@slu.se