Sockerbetor lagras ofta på åkrarna över vintern och en viktig ekonomisk aspekt är förstås att minska förluster efter skörd. William Englishs doktorsavhandling handlar om hur man kan bevara sockerbetorna på bästa möjliga sätt.
Varje vinter förändras landskapsbilden i södra Sverige med högar av sockerbetor. De kallas ”stukor” och är uppbyggda för att motverka säsongens påfrestningar och minska livsmedelsförluster mellan skörd och bearbetning. Under täckningsmaterialet göms många hemligheter. Sockerbetsodlarna har kontroll på vad som sker och hur betorna i stukorna mår, på ett övergripande plan, men det storskaliga och komplexa i systemet gör det svår att fullt ut överblicka helheten.
– I mitt doktorandprojekt ville jag göra mer än bara ta en titt under täcket! Jag ville ta reda på vad odlaren kan göra för att öka den fysikaliska motståndskraften hos betan, och vad den betyder för lagringsdugligheten. Jag ville också ta reda på hur temperatur och fukt rör sig och varierar genom hela stukans profil, säger William English.
Williams projekt var en del av SLU:s industridoktorandprogram LivsID och han arbetade både på SLU och på företaget Nordic Beet Research.
Vattentillgången kan avgöra lagringståligheten
Det visade sig att förhållandena under tillväxtsäsongen eller vatten- och kvävetillgången inte hade någon avgörande betydelse för sockerbetans mekaniska egenskaper.
– Fördelen med det är att odlaren har ett odlingsmässigt samband mindre att ta hänsyn till. Med det visade sig att tillgången på vatten under säsongen förändrade hur väl betan tolererade lagring, berättar William.
Ventilation utan kvalitetsminskning
Stor möda läggs ofta på att färska grödor inte ska torka under efterskördslagring eftersom det leder till sämre kvalitet och minskat värde. Användningen av forcerad ventilation under en kort period visade dock att det är möjligt att uppnå en hög grad av dehydrering av sockerbetor utan att kvaliteten minskar, vilket i sin tur kan leda till bättre betalning per skördat ton betor.
Hur blir vädret?
Genom att använda samma metod som används för att förutse om morgondagen blir torr eller regnig, kall eller varm, har en modell börjat utvecklas som kan bestämma vädret tvärs igenom profilen av en stuka med sockerbetor.
– Modellen fokuserar på temperatur men den kan även använda resultaten från experimentet med forcerad ventilation och även täcka in fuktighet, avslutar William.