SLU-nyhet

Trafikverket testar AI i kampen mot lupiner

Publicerad: 04 juli 2023
En bil vid en vägkant på mindre väg, med en kamera monterad på bakrutan. Foto,

Under två veckor före midsommar åkte en bil omkring i Heby och Enköping med omnejd med en speciell utrustning. På bakrutan satt en kamera, och tanken är att detta ska bidra till det senaste verktyget i kampen mot invasiva arter längs våra vägar: AI-kameror som ”tränas” att känna igen blomsterlupiner och andra invasiva arter.

Trafikverket samarbetar tillsammans med vägmyndigheterna i Danmark och Island och med Sveriges lantbruksuniversitet för att ta fram artificiell intelligens som genom en kamera känner igen invasiva arter som till exempel lupiner. I detta arbete ingår också SLU Centrum för biologisk mångfald. 

Målet är att enkelt kunna dokumentera var blomsterlupiner finns och hur snabbt de sprider sig. Om man kan följa utvecklingen av utbredningen bidrar det i sin tur till att hitta kostnadseffektiva insatser för att bekämpa den invasiva arten över tid.

Bilderna som togs kring Heby och Enköping har skickats till Danmark där det kommer att vara inlärningsmaterial för den AI-baserade bildigenkänningen.

Att bekämpa invasiva arter som lupiner utmed vägar och järnvägar gör att de behöver inventeras regelbundet vilket är en stor utmaning för Trafikverket. Det är viktigt att kunna identifiera nya etableringar för att kunna hejda spridningen i tid.

– Vår förhoppning är att detta ska bli en viktig förutsättning för att kunna sätta in rätt resurser på rätt plats över tid, säger Johan Rydlöv, ekolog och nationell samordnare Landskap på Trafikverket.

Vanligtvis innebär inventeringen att man kör långsamt längst vägarna och sedan stannar till med jämna mellanrum för att göra registreringar. Detta arbetssätt är svårt och dyrt när det gäller större vägar där hastigheterna också är höga.

För Trafikverket, som kontinuerligt fotar av vägkanter för många andra syften, vore det en stor vinst att automatiskt kunna fota av etableringar av lupin och andra invasiva arter, i hög hastighet. Men kameran måste ”läras upp” för att kunna känna igen formerna på blommor och blad, så att tekniken blir ett vasst verktyg för identifiering.

Det är här forskare från SLU Centrum för biologisk mångfald kommer in. När kameran lärts upp kommer man under nästa år att återbesöka områdena där man fotat tidigare och inventera med andra metoder. Då får man ett jämförelsematerial som ytterligare kan förbättra prestandan.

– Vi ska jämföra olika metoder för att se hur mycket AI-metoden får rätt och hur mycket den missar, berättar Tommy Lennartsson, SLU Centrum för biologisk mångfald, som ingår i projektet.

Fakta:

Tommy Lennartsson, SLU Centrum för biologisk mångfald, 070-5868381, tommy.lennartsson@slu.se

Johan Rydlöv, ekolog och nationell samordnare Landskap på Trafikverket. 010-123 18 53, johan.rydlov@trafikverket.se


Kontaktinformation