SLU-nyhet

Älgkor som fått kalv skjuten undviker jägare

Publicerad: 05 oktober 2024
man framför ett träd

Älgkor som förlorat sin kalv vid jakt undviker människor vid kommande jakter. Det visar forskning där över 80 000 GPS-punkter avslöjat älgkornas rörelsemönster.

51 älgkor fick ett halsband med gps, vilket gav en position om var älgkon befann sig var tredje timme under flera år. De över 80 000 gps-positionerna kombinerades med uppgifter om kons ålder och kalvarnas överlevnad.

Vill undkomma jägare

Resultatet från studien, som nu publicerats i den vetenskapliga tidskriften Movement Ecolocy, visar att kor som förlorat sin eller sina kalvar ändrade sina rörelser och sitt val av habitat för att undkomma jägarna.

Älgkorna som förlorat kalv valde att uppehålla sig närmare skogen och längre från vägar och bebyggelse den efterföljande jaktsäsongen. De valde i högre utsträckning att gå över vägar när det är mörkt och jakten inte pågick. Älgkorna rörde sig också mindre, som för att minska exponeringen för jägare.

– När jaktsäsongen börjar, så gömmer de sig i skogen, säger Lukas Graf, doktorand vid Sydsvensk skogsvetenskap på SLU.

– Vägar är viktiga för jägare för att nå jaktmarker och för att ta ut den skjutna älgen. Så genom att flytta längre bort från vägen försöker kon öka chansen för att kalven ska överleva.

10 år att lära sig

Det är välkänt att livserfarenhet hos långlivade djur kan gör att det förändrar sitt beteende för att undkomma rovdjur och öka chansen för att överleva. Älgarna har en livslängd på upp till 20 år och kan reproducera sig cirka tio gånger. De har därmed upp till 10 möjliga år där de kan lära sig och anpassa sitt beteende mot rovdjur.

I studien var det tydligt att älgkorna ändrade sitt beteende när de förlorat en kalv, inte bara för att de blivit äldre. De undviker mänskliga jägare efter kalvförlust.

Älgkor med tvillingkalvar blev markant bättre på att rädda sina kalvar ju äldre korna blev. Kons större erfarenhet med åren gjorde att sannolikheten att båda kalvarna klarade sig fördubblades, upp till samma nivå som för ensamkalvar.

Jakttryck minskar effekten

Tyvärr, för älgarna, så lönade det sig inte för älgkorna generellt att ändra sitt beteende. Studien fann inga bevis för att den allmänna kalvöverlevnaden var större hos äldre kor, det ändrade beteendet minskade inte signifikant risken att förlora en kalv.

– Det beror troligen på att jakttrycket i Sverige är så högt, och på att jägarna inriktar sig på att skjuta kalvar, säger Lukas Graf.

 

Prenumerera på nyhetsbrevet från Sydsvensk skogsvetenskap, klicka här!