Nyhet

SLU-forskarens varning inför COP16: "Måste agera nu"

Publicerad: 21 oktober 2024
Torbjörn Ebenhard

FN:s konferens om biologisk mångfald, COP16, pågår just nu. Det krävs kraftfulla åtgärder för att rädda hotade arter och ekosystem. Torbjörn Ebenhard, expert på biologisk mångfald vid SLU, hoppas att COP16 ska bli mötet där ambitiösa mål omvandlas till konkret handling.

– Biologisk mångfald handlar inte om att det är fint med olika arter – det är en grundförutsättning för att våra samhällen ska fungera, för människors försörjning och tillgång till mat, säger Torbjörn Ebenhard, som har deltagit vid tidigare konferenser om biologisk mångfald.

COP16 hålls mellan 21 oktober och 1 november i Colombia. Målet är att världens länder tillsammans ska fatta beslut om hur vi kan säkra biologisk mångfald, rent vatten, frisk luft och andra avgörande resurser för livet på jorden.

Vid den senaste konferensen för två år sedan beslutades det om ambitiösa mål för att rädda naturen. Förhoppningen är att detta möte ska leda till en överenskommelse om hur arbetet mot dessa mål ska följas upp och redovisas.

– Det kanske inte låter så spännande, men det är otroligt viktigt. Utan uppföljning och transparens blir det svårt att få länderna att leva upp till sina löften, förklarar Torbjörn Ebenhard.

Han påpekar att det tidigare har funnits planer för att skydda liv och natur på jorden, men att det ofta har saknats effektiva system för uppföljning. Detta har lett till att många länder inte agerat eller gjort betydligt mindre än vad de lovat.

– Det finns flera konflikter i de här diskussionerna, inte minst mellan rika och fattigare länder. Ett av problemen är hur målen ska följas upp. I vissa fall innebär det kostsamma och tekniskt avancerade åtgärder, vilket många länder inte har råd med, säger Ebenhard.

Trots utmaningarna ser han ändå att det finns positiva tecken.

– Förutsättningarna för att rädda naturen är faktiskt bättre nu än någonsin tidigare. Vi har mer kunskap om hur livet på jorden fungerar, näringslivet visar ett ökat intresse för att främja biologisk mångfald, och många arter är ännu inte utrotade. Det är möjligt att vända utvecklingen, men då måste vi agera omedelbart. Det är dags att kavla upp ärmarna och börja jobba – och det nu.