Kontaktinformation
Paul Becher
Forskare på institutionen för växtskyddsbiologi
paul.becher@slu.se
Telephone: 040-415305
CV-sida
Om du släpper ut blomflugor i odlingstunnlar för att bekämpa bladlöss, stannar de kvar och skyddar grödorna eller flyger de iväg? Paul Becher och hans forskargrupp undersökte det här i odlingstunnlar med kommersiell hallon- och björnbärsproduktion.
Att introducera blomflugor är en effektiv biologisk bekämpningsmetod för att bekämpa bladlöss i växthus eftersom blomflugans larver äter bladlöss.
– Men vi vet inte vad som händer när man tillsätter blomflugor i öppna system som till exempel odlingstunnlar. Därför har jag och mitt forskarteam undersökt om utsläppta blomflugor stannar kvar där de blev släppta eller om de bara flyger i väg utan att tillhandahålla den tjänst som de köptes och släppt för, säger Paul Becher.
Med hjälp av vattenfasta färgpennor markerade Guillermo Rehermann och Sheelan Barazanji nästan 300 blomflugor av arten Eupeodes corollae innan de släpptes i tunnlar för kommersiell hallon- och björnbärsproduktion.
– De markerade och utsläppta blomflugorna kunde registreras i flera dagar i sällskap med vilda blomflugor på plantor med bladlusangrepp, säger Paul.
Det är inte de vuxna flugorna utan deras avkomma som är rovdjur på bladlöss och den biologisk bekämpningseffekten beror på flugornas reproduktion och äggläggning.
– Det var därför spännande att vi kunde se blomflugslarver som jagar bladlöss efter blomflugsutsläpp. Även om vi inte vet om larverna kom från vilda eller de vi släppte, tyder våra observationer på att både utsättning av blomflugor och bevarande av vilda blomflugor kan bidra till bekämpning av bladlöss i öppna odlingstunnlar.
– Som ett nästa steg vill vit kvantifiera effekten av utsläppta svävflugor på bladlössen i detalj, avslutar Paul.
Forskare på institutionen för växtskyddsbiologi
paul.becher@slu.se
Telephone: 040-415305
CV-sida