Under varumärket Grönt kulturarv® säljs sorter med en lång och väl dokumenterad odlingshistoria i Sverige. Sorterna har spårats upp vid Programmet för odlad mångfalds, Pom, inventeringar av äldre trädgårdsväxter i Sverige och därefter valts ut att bevaras i Nationella genbanken för vegetativt förökade trädgårdsväxter, placerad vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp.
De nya sorterna i 2025 års Grönt kulturarv®-sortiment är:
Dahlia Dahlia x pinnata (Dekorativ-Gruppen) 'Regina'
Skåne, 1940
Denna dahlia går att spåra till Alnarps trädgårdar i Skåne, där den togs fram 1940. Vid den tiden pågick ett nationellt växtförädlingsarbete via Svenska Dahliasällskapet med att ta fram svenska dahlior. I en priskurant från Alnarps Trädgårdar 1942 kan läsas att sorten 'Regina' passade utmärkt som rabatt- och binderiblomma. Knölarna kostade 3 kronor styck, vilket var de dyraste som fanns till försäljning det året. Olof Ekblad, ordförande i det nuvarande Svenska Dahliasällskapet, återfann sorten i Lidköping 2003 där kommunen odlat den sedan 1960-talet.
Sorten 'Regina' är en dekorativ dahlia som har lysande scharlakansröda stora blommor som kan bli upp 13 cm i diameter. Växtsättet är upprättväxande och stjälkarna kan bli 100 cm höga. Både blomstjälkar och stjälkar är mörkt röda. Blommar rikligt.
Bourbonros Rosa (Bourbon-Gruppen) 'Farmor Selma', Halland, 1910-talet
Denna ros kan härledas till trädgårdsintresserade Selma Christiansson. Hon tog med sig rosen från sitt barndomshem i Kvibille i Halland till Kvidinge i Skåne när hon gifte sig 1915. Dotterdottern Kerstin odlar nu rosen i sin trädgård i Ängelholm och minns att rosen var en given dekoration på födelsedagsbordet när hennes mor, Selmas dotter, fyllde år.
Sorten 'Farmor Selma' är en vacker, väldoftande buskros som kan bli 1,5-2,5 meter hög. Blommorna blir 7–9 cm i diameter, tätt fyllda med 70–130 kronblad, blommar rikligt från midsommar till andra hälften av juli. Blomfärgen är varmt röd som övergår i ljusare rödvioletta nyanser. . Doften är medelstark till stark av citrus, sommarbär och tuttifrutti-godis. Härdig till zon 4.
Praktnäva Geranium himalayense 'Sörmjöle', Västerbotten, 1946
Denna praktnäva kan spåras till byn Sörmjöle strax sydväst om Umeå. Henny och Oskar byggde ett nytt hus i byn 1949 och de hade tagit med sig växten från parets tidigare boende. Nävan hade Henny fått 1946 av sin syster och svåger som hade sommarstuga i Sörmjöle. Hennys svåger var trädgårdsintresserad, men att nävan skulle ha köpts i någon handelsträdgård är ändå inte så troligt, det vanligaste var att man bytte växter med vänner, grannar och släktingar och praktnävan var lätt att dela med sig av.
Praktnävan 'Sörmjöle' är lättodlad och snabbväxande med stora blommor 4-5 cm i diameter. Blommorna är blålila med ett rosa skimmer över kronbladen och med vit mitt, den är en bra pollinerarväxt. Sorten har en lång blomningstid med början i maj månad och en månad framåt, under sensommaren kommer en andra, mindre blomning. Växten kan bli 40-50 cm hög och är fin i rabatter och som marktäckare.
Fjädernejlika Dianthus (Plumarius-Gruppen) 'Frösön', Jämtland, sekelskiftet 1900
Denna fjädernejlika kan härledas till gården Västbyn på Frösön i Jämtland. Ingeborg och hennes familj flyttade dit 1910 och då fanns fjädernejlikan redan där. När Ingeborg och hennes man flyttade till Rällsjöbo i Bjursås socken 1946 tog de med sig flera växter, bl a fjädernejlikan. Idag är det Ingeborgs barnbarn som odlar och tar hand om växten. I familjen kallas fjädernejlikan för ”Mormors nejlika”.
Fjädernejlikan 'Frösön' har halvfyllda, vita blommor som skiftar i ljust rosa och med fransiga kronblad. Blomdiametern är 4 cm och blommorna har en god doft av vanilj. Växten kan bli 40 cm hög och är fin i stenpartier, slänter och som kantväxt i rabatter. Fjädernejlika blommar bäst när den planteras i full sol.