Kontaktinformation
Institutionen för människa och samhälle
Håkan Jönsson är ny koordinator för Food and Cities, en satsning för att utveckla och kommunicera forskning och undervisning i skärningspunkten mat och stad på SLU. ”Det kommer stora forskningssatsningar inom området framöver, och då gäller det att vi inom SLU är förberedda och samspelta”, säger Håkan.
Food and Cities handlar om att föra samman forskare från olika discipliner och till exempel inspirera till samarbeten kring forskningsansökningar och internationellt samarbete. Varför är det viktigt att fundera kring framtidens städer och mat?
Sedan 2007 bor det fler människor i städer än på landsbygden i världen, och stadsbornas andel kommer bara att fortsätta att öka. Sedan början av oktober 2024 är Håkan Jönsson ny koordinator för satsningen Food and Cities som drivs av framtidsplattformarna SLU Future Food och SLU Urban Futures.
– Frågor kring hur och vad alla dessa människor skall äta är därför väldigt viktiga om framtidens livsmedelssystem skall kunna vara hållbart. Sedan länge har den urbana medelklassen haft en förmåga att definiera vad som uppfattas som bra mat. Städerna är därför viktiga både för grundläggande frågor kring livsmedelsförsörjning och krishantering, och för värderingar och sociala frågor, säger Håkan.
Det händer massor i det här forskningsområdet, både på SLU och i resten av världen.
– Det är mycket spännande att ha fått det här uppdraget! Jag vill fortsätta arbetet med att föra samman forskare från olika discipliner och kommunicera sådant som händer på SLU. Jag vill också initiera nya forskningssamarbeten och projekt. Det kommer stora forskningssatsningar inom området framöver, och då gäller det att vi inom SLU är förberedda och samspelta.
– Det svåraste blir att välja vilka aktiviteter som kan göra mest nytta för de som arbetar med forskning och utveckling av food and cities.
Håkan disputerade i etnologi vid Lunds universitet 2005 med avhandlingen ”Mjölk – en kulturanalys av mejeridiskens nya ekonomi”. År 2010 blev Håkan Jönsson docent i etnologi. Han har varit verksam som lektor vid Lunds universitet och Lunds tekniska högskola. Sedan 2021 är han gästprofessor vid SLU på institutionen för människa och samhälle. Under perioden 1988–1999 arbetade Håkan även som professionell kock på bland annat Grand Hotell i Lund.
Håkans forskning har rört sig kring synen på och utvecklingen av gastronomi i Sverige. Mestadels har det handlat om restauranger och butiker, vilka till största delen finns i städer. Hur restauranger definierar en stadsmiljö, och hur Sveriges restaurangpolitik gjorde att svenska stadskärnor haft få och utspridda restauranger är ett exempel.
Håkans tidigare erfarenheter gör att han har ett stort nätverk både nationellt och internationellt när det gäller livsmedelsforskning i allmänhet, och även när det gäller forskning och utveckling kring food and cities.
– Det gör att jag tror jag kan bidra både med kontakter och erfarenheter. Men jag ser också fram emot att samarbeta mera med de som kan urbana frågor på djupet. Eftersom jag sysslat mycket med de sociala och rumsliga aspekterna på ätande hoppas jag också kunna lyfta in frågor kring staden som ”eating space”. Hur kan vi förstå och utveckla det goda ätandet, inte bara i form av att få tillräckligt med näring, utan som arena för samtal och gemenskap över gränser.
Att få forskare att jobba tvärvetenskapligt är inte alltid lätt, vad har Håkan för strategi?
– Jag har lärt mig av erfarenhet att det måste finnas en ömsesidig känsla av att en fråga är viktig, och att min egen disciplin bara har en del av svaret på den frågan. Sedan skadar det inte om det finns medel att söka för att utveckla forskningen, och här ser det verkligen lovande ut framöver. Många utlysningar på europeisk nivå framöver handlar om frågor som berör food and cities, avslutar Håkan.