Fakta:
Olika typer av gener
Potatis är den tredje vanligaste matgrödan, men odlare brottas med sjukdomsangrepp, som ofta kräver växtskyddsmedel för bekämpning.
Genom att identifiera och med hjälp av gensaxen plocka ut de gener som gör potatisen känslig för angrepp så minskas risken för att bladmögel utvecklas. Att ta bort en potatisgen för så kallade susceptibilitet, en så kallad s-gen, minskar risken för att potatisplantan ska utveckla bladmögel.
En annan metod att skydda potatis på genetisk väg är att sätta in så kallade resistensgener, r-gener, som ökar växtens förmåga att skydda sig från angrepp. Ett problem är att resistensgener inte finns för alla sjukdomar, men tillsammans skulle dessa två metoder kunna ge god effekt.
Genomredigering
Med genomredigering går det att göra riktade förändringar i arvsmassan. De tekniker som används kallas populärt för gensaxar. Exempel på gensaxar är CRISPR/Cas9 och TALEN. Teknikerna kan användas för att byta ut enstaka baspar i en gen. De kan också användas för att skapa en mutation på en förutbestämd plats i arvsmassa så att proteinproduktionen från en viss gen hämmas. Oavsett tillvägagångssätt får växten en ny egenskap.
Källa: Gentekniknämnden
Cisgen organism
En genetiskt modifierad organism där det DNA organismen modifierats med isolerats från samma eller korsningsbar art. Till exempel en potatis som modifierats med en potatisgen.
Källa: Gentekniknämnden
GMO
En Genetiskt Modifierade Organism, GMO, är en organism där det genetiska materialet (DNA) har ändrats på ett sätt som inte inträffar naturligt via exempelvis parning eller korsbefruktning. Lite förenklat så används genteknik för att lägga till, ta bort eller ändra i DNA‑sekvensen i syfte att ändra en organisms egenskaper. Till exempel kan en man stänga av en gen i en mus för att studera genens funktion, få en gröda att växa snabbare, eller få en bakterie att tillverka stora mängder humant insulin.
Källa: Gentekniknämnden