Nyhet

Högaktuell forskning på årets SciFest

Publicerad: 01 oktober 2024
Barn tittar i mikroskop.

Den 10-12 oktober det dags för vetenskapsfestivalen SciFest igen. Uppsala universitet och SLU bjuder in skolor och allmänhet till tre händelserika dagar på Fyrishov. Forskare har tillsammans med SciFest-teamet skapat intressanta aktiviteter. Programmera lego-robotar, borsta tänderna på en hund, testa din rädsla i en läskig VR-värld, träffa levande bin... Var annars kan du göra allt detta under samma tak?

De två första dagarna är för skolelever och lärare, från mellanstadiet och upp till gymnasiet. På lördagen är alla välkomna!   

– Många skolor har bokat in sig och vi är särskilt glada över att klasser kommer till oss trots att de har lite längre till Fyrishov, från till exempel Tierp och Stockholm, säger Katarina Holmborn Garpenstrand, projektledare för SciFest.   

När SciFest startade 2012 låg fokus på naturvetenskap och teknik men efter några år breddades programmet med aktiviteter också inom humaniora, samhällsvetenskap, läkemedelslära och medicin. Sedan några år tillbaka är SLU samarrangör till SciFest vilket förstås också syns i utbudet, bland annat med aktiviteter kring skog, vatten och husdjur.  

SciFest ska vara en upplevelse. Här får besökarna testa på, experimentera, tävla och lösa uppgifter. Själva forskarmötet är centralt – det finns plats för alla nyfikna frågor och diskussioner. Utan insatserna från forskarna på Uppsala universitet och SLU skulle det inte bli någon vetenskapsfestival.  

– De flesta av aktiviteterna är riktade mot barn men också vuxna kan ha stor behållning av SciFest. Bara det att vi samlar forskare från så vitt skilda områden som gärna vill berätta mer om sin forskning, säger Katarina Holmborn Garpenstrand.  

En annan sak som märks tydligt är att universiteten i Uppsala forskar om högaktuella ämnen. Här hittar du extremväder, AI, lag och rätt, algblomning och många andra ämnen som ligger högt på agendan.  

Förra året testade SciFest ett nytt koncept där elever och forskare stod på scenen tillsammans under skoldagarna. Tanken är att eleverna ska se till att den unga publiken får svar på sina funderingar genom att intervjua forskarna och fånga upp frågor från publiken.   

– Det fungerade väldigt bra så det kör vi med i år igen. Det är spännande att arbeta tillsammans med Rosendalsgymnasiet, Katedralsgymnasiet, Uppsala musikklasser och Centralskolan i Märsta. Vi har sett att eleverna verkligen går in för uppgiften och också forskarna ser fram emot det, säger Katarina Holmborn Garpenstrand.  

Scenprogrammet är populärt bland skolorna och är i stort sett fullbokat. En av gästerna är arkeologiforskaren Charlotte Hedenstierna-Jonson som ska prata om birkakrigaren som visade sig vara en kvinna. En upptäckt som fick internationellt genomslag. En annan uppmärksammad forskare är ekologen Åsa Berggren som arbetar med insekter som framtidens mat på jorden och i rymden.  

– På lördagen samarbetar vi med teater Prego. Det blir improvisationsteater med fokus på nyfikenhet och uppfinningar. Det kommer att bli bra men exakt hur det blir har vi ingen aning om eftersom barnen får vara med och skapa en unik föreställning, säger Katarina Holmborn Garpenstrand. 

Kontakt

Katarina Holmborn Garpenstrand, projektledare, katarina.garpenstrand@uu.se

Anna Lundmark, kontakt för SLU:s medverkan, anna.lundmark@slu.se 

Relaterade sidor:


Kontaktinformation