Victoria Ekenberg är det senaste tillskottet i SustAinimal Academy. Hennes doktorandprojekt handlar om avel med köttrastjurar och mjölkkor för att på ett klimateffektivt sätt öka produktionen och lönsamheten i svenska besättningar.
Projektet som heter ”Mer kött på benen vid urval av köttrastjurar för korsning med mjölkkor” finansieras av Stiftelsen Lantbruksforskning och utöver SustAinimal och SLU är även Växa och VikingGenetics inblandade. Projektet förväntas ge en tydligare bild av nuvarande samt framtida efterfrågan på olika typer av kalvar från mjölkbesättningar avsedda för köttproduktion, och ytterligare beskriva mervärdet av dessa kalvar. För att lyckas krävs att korsningskalvarna fungerar väl i produktionen, både vid födseln och under senare tillväxtperiod. Hur lätt avkommorna föds och deras produktionsegenskaper påverkas bland annat av kön, raskombination och faderns avelsvärde.
– Att arbeta med utveckling av avelsutvärdering samt tillämpningen av det tycker jag är oerhört intressant. För att göra detta på ett hållbart sätt så tror jag att det är viktigt att bibehålla helhetsperspektivet på de system djuren ska användas i men även påverkar. Därför är jag väldigt glad att jag genom detta projekt får vara en del av SustAinimal för att öka möjligheten till samverkan med andra projekt, företag samt kunskapsspridning, säger Victoria som arbetar på institutionen för husdjurens biovetenskaper (HBIO) vid SLU.
Idag sker avelsarbetet till stor del på nordisk nivå, men produktionssystemen för nötköttsproduktion skiljer sig en hel del åt mellan de nordiska länderna. I projektet ska man genom intervjuer av lantbrukare och dataanalyser kartlägga olika produktionssystem och behovet av kött x mjölkraskorsningskalvar av olika kön och raskombinationer i Sverige.
– Användningen av köttrassemin på mjölkkor som det inte ska rekryteras från ökar. Systemen där dessa korsningskalvar växer upp skiljer sig åt i Norden men även i Sverige. Jag ser framemot att jobba med projektet som ett steg att genom forskning ytterligare säkerställa att vi får rätt typ av djur på rätt plats i hela produktionen, avslutar Victoria.