Future Forests har i höst publicerat två genomlysningar av skogen ur ett miljöperspektiv. Båda policy brieferna ger en inblick i var forskningen befinner sig nu och vad som behövs i framtiden, om vi ska kunna uppnå de miljömål som finns.
Tillväxtprognoserna stämmer inte längre
Det första, Klimatförändringens effekt på skogstillväxten måste tas på allvar, är skrivet av Sandra Jämtgård och Hjalmar Laudon, båda vid institutionen för skogens ekologi och skötsel, SLU. Här beskrivs svenska skogens tillväxt och de prognoser som gjorts kring den, som kanske inte längre är giltiga. Kort sagt har man från både skogssektorn och politiskt håll räknat med en fortsatt stark svensk skogstillväxt, när man planerat för olika slags klimatåtaganden. Till exempel inbindning av koldioxid.
Dessa åtaganden bygger alltså på prognoser om en fortsatt accelererande tillväxt, som nu riskerar att missas helt om utvecklingen fortsätter i nuvarande riktning. Frågan om den skogliga tillväxttakten har därför stor betydelse för Sveriges nuvarande klimatpolitik.
- Den minskande årliga skogstillväxten de senaste tio åren är problematisk. Den kan komma att ha stor påverkan på både långsiktig ekonomi för många markägare och Sveriges klimatpolitik. I många fall har man ju räknat med att skogen ska fortsätta att växa som den gjorde fram till 2010, säger medförfattaren Hjalmar Laudon.
Bland åtgärderna som författarna föreslår finns:
* att beslut om tillväxthöjande skogsskötselåtgärder, som till exempel gödsling, kräver ökad kunskap och förståelse av hur dessa åtgärder påverkar skogens vitalitet och motståndskraft i ett förändrat klimat.
* att ökade investeringar i att förstå och tillämpa tillväxtbevarande åtgärder, som till exempel torkstress, behövs.
Läs Klimatförändringens effekt på skogstillväxten måste tas på allvar här. För kontaktuppgifter till författarna, se kontaktrutan nedan.
Balans mellan klimatnytta och biologisk mångfald
Future Forests andra policy brief för hösten är Klimatanpassningar i den sydsvenska skogen – effekter på biologisk mångfald, av Malin Tälle, institutionen för ekologi, SLU; Line Djupström, Skogforsk och Adam Felton, institutionen för sydsvensk skogsvetenskap, SLU.
Skogen har en viktig roll att spela när det gäller hanteringen av klimatförändringar. Samtidigt är många arter - varav en stor del lever i skogen - hotade. Biologisk mångfald är en grundläggande förutsättning för att skogens ekosystemtjänster ska fungera, och därför är det inte bara ett av Sveriges miljömål utan även en central del i internationella överenskommelser om hållbar utveckling.
Det är därför viktigt att de skötselstrategier som används i den svenska skogen för att motverka och begränsa effekterna av klimatförändringar inte utförs på bekostnad av biologisk mångfald.
- Det finns anpassningar av skogsbruket som föreslagits för att minska de negativa effekterna av klimatförändringar, och vi undersökte vilken påverkan de har på biologisk mångfald – för att säkerställa att vi kan uppnå både målet att begränsa klimatförändringarna och att gynna den biologiska mångfalden i skogen, säger Malin Tälle, en av forskarna bakom policy briefet.
Författarna argumenterar för att skogsskötseln i Sydsverige kan uppnå båda målen, men att det tarvar genomtänkta skötselstrategier. Lösningen, menar de, kan finnas i att satsa på blandskog och kontinuitetsskogsbruk.
Läs Klimatanpassningar i den sydsvenska skogen – effekter på biologisk mångfald här. För kontaktuppgifter till författarna, se kontaktrutan nedan.