Nyhet

Trädsjukdomar kan upptäckas tidigt på lukten

Publicerad: 09 oktober 2024
Forskare med en handdator

Med avancerad teknik som bland annat analyserar dofter går det att tidigare upptäcka och övervaka trädsjukdomar i skogar och städer.

Skogs- och stadsträd står inför ökande hot från inhemska och främmande sjukdomar, och klimatförändringarna förvärrar problemet. Det finns exempel i historien på hur invasiva skadegörare har förstört hela ekosystem.

– Skogspatogener orsakar i dagsläget utbrott i en galopperande takt vilket kräver åtgärder, säger Ida Nordström, som disputerar vid Sydsvensk skogsvetenskap i Alnarp med sin avhandling “Technologies for Early Detection and Monitoring of New and Emerging Pathogens: Safeguarding Urban and Forest Trees”.

– Men det saknas lämpliga verktyg för att snabbt detektera nya skadegörare, och därmed ge möjlighet till att sätta in åtgärder för att förbättra skogshälsan.

Sjuka träd luktar annorlunda

I sin forskning har Ida Nordström vidareutvecklat innovativa verktyg för tidig upptäckt och övervakning av skogspatogener. Hon har dels fokuserat på analys av flyktiga organiska ämnen från patogener med relevans för Sverige, Fusarium circinatum eller “tallens hartskräfta”, och Phytophthora. Hon har också undersökt möjligheterna för att identifiera tallbarrssvampar med en nyare typ av DNA-sekvensering.

Resultaten visade att det går att särskilja Fusarium- och Phytophthora-arter med hjälp av analyser av flyktiga organiska ämnen i luften. Friska träd luktar så att säga annorlunda än sjuka träd, även om man inte kan känna skillnaden med ett mänskligt luktsinne.

Tillgängliga tekniker kan användas

Två olika typer av DNA-sekvensering jämfördes för detektera tallbarrssvampar. Illumina-sekvensering kunde fånga ett större antal svampar, medan nanoporsekvensering var bättre på att identifiera specifika arter. 

Både analys av flyktiga organiska ämnen samt de två undersökta metoderna för DNA-sekvensering visade sig vara användbara för tidig detektion.

– Resultaten betonar potentialen att använda redan tillgängliga tekniker för att skydda våra framtida skogar, säger Ida Nordström.

 

Disputationen äger rum den 25 oktober klockan 09 i Crafoordsalen i Alnarp.